Artikkelen er mer enn ett år gammel

25 år og tre minutter

– Nå har det vært jobbet med denne medieansvarsloven i 25 år, så får vi tre minutter til å legge fram vårt syn muntlig. Det sier Ina Lindahl Nyrud, medieadvokat i Norsk Journalistlag like etter at hun og Dag Idar Tryggestad, nestleder i NJ, sammen hadde fremført NJs kommentarer til den nye loven. Stortingets Familie- og kulturkomité lyttet til det NJ og de andre presseorganisasjonene hadde å si.

Tryggestad og Nyrud synes begge at tre minutter med påfølgende kort spørsmålsrunde var i det snaueste laget. Likevel er de begge svært fornøyde slik lovforslaget nå foreligger.

– Vi er veldige fornøyde. Norsk Journalistlag har alt i alt blitt lyttet til og fått gjennomslag for nesten alle våre punkter. Jeg har aldri noen gang vært med å jobbe så lenge med et medierettsområde som dette. Fremdeles er det forbedringer vi kan gjøre, sier hun.

Kildevern

Hun tenker da blant annet på kildevernet. Dette ble et tema også under spørsmålsrunden. Norsk Journalistlag viste i sitt innlegg til den svenske modellen, og ønsker at en tilsvarende løsning innføres i Norge. I korthet går den svenske modellen ut på at kilder får en ekstra beskyttelse gjennom lovverket.

– Vi kommer selvsagt til å ettersende NJs forslag til hvordan dette kan gjøres, sier Nyrud.

Tryggestad brukte anledningen til å si at NJ er fornøyd med hvordan redaktørens ansvar for nettdebattene vil bli regulert.

– Dette vil kunne bidra til å skille de seriøse mediene fra de useriøse. Regelen vil innebære at i mange tilfeller vil være tilstrekkelig at andre utenforstående varsler redaktøren om ulovlige innlegg. Det holder ikke hvis innlegg åpenbart er rettsstridige, for eksempel hatefulle ytringer. Redaktøren må i slike tilfeller iverksette tiltak for å hindre denne type innhold på plattformen.

Veien videre

Den nye loven skal nå ferdigbehandles i komiteen før den går videre til justisdepartementet. Kulturkomiteen har frist til 24. mars med å komme med sine kommentarer. Så går den videre til justisdepartementet. Loven kan tidligst bli vedtatt 1. juli i år.

Den nye loven vil angå de viktigste bestemmelsene om journalisters arbeidsvilkår.

Fikk du ikke med deg høringen? Her kan du se den i opptak (ekstern lenke).

KRONIKK: Her kan du lese Tryggestad og Nyruds kronikk i Aftenposten: Ny medielov er en gave til journalistikken

Ønsker du å se på selve lovutkastet, finner du det her (ekstern lenke)

Her kan du lese høringssvaret fra Norsk Journalistlag (worddokument):

Høring I Familie Og Kulturkomiteen Om Medieansvarsloven
Size : 38.3 kB Format : DOCX