Artikkelen er mer enn ett år gammel

300 journalister fikk “kopi-penger”

I overkant av 300 redaksjonelle medarbeidere fikk før jul vederlag for TV- og radioprogrammer som er mye kopiert av privatpersoner. Totalt delte Norsk Journalistlag (NJ) ut 1.36 millioner kroner.

Dramaserien Neste Sommer og radioprogrammet Ekko var noen av de som toppet listene.

NJ mottok i år rundt 800 søknader om vederlag. Pengene stammer fra opphavsrettsorganisasjonen Norwaco som får penger over statsbudsjettet. Midlene skal deles ut til personer som har bidratt til å lage radio- og TV-programmer eller musikk som blir kopiert til privat bruk. Kopieringen skjer først og fremst som podcast for radio og via PVR-boksen for TV sin del. 20 medlemsorganisasjoner i Norwaco deler ut penger fra ordningen, blant andre NJ og Norsk Redaktørforening. Den aller største summen havner hos Norsk Skuespillerforbund.

Årets søkere har mottatt fra 15 000 til 1000 kroner i vederlag for programmer som ble sendt i 2018. Størrelsen på beløpet har sammenheng med hvor mye det aktuelle programmet har vært kopiert for privat bruk.

De mest sette programmene på TV, er ikke nødvendigvis de som kopieres mest, spesielt ikke etter at NRK og andre selskaper har begynt å tilby programmene sine via strømmetjenester. De mest kopierte underholdningsprogrammene i 2018 var Farmen og Hver gang vi møtes. TV2 hjelper deg var blant de mest kopierte i kategorien fakta/aktualitet.