Artikkelen er mer enn ett år gammel

8. mars: Hets mot kvinnelige ytrere

– Kvinner blir ofte trakassert for hvem de er, ikke for hva de sier og gjør. Det er spesielt farlig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

8. mars markerte NJ med debatten Hat og trusler mot kvinner som ytrer seg.

Blant paneldeltakerne var International Federation of Journalists’ (IFJ) kommunikasjons- og likestillingsansvarlig Pamela Moriniere:

– Vi må alle våkne. Trakassering og hat mot kvinnelige journalister og andre ytrere skjer over hele verden. Det er et alvorlig angrep på pressefriheten. Vi må ha nulltoleranse. Ser du noen som blir trakassert eller angrepet, må du si tydelig ifra; ikke bare gjennom private meldinger, men offentlig, sier Moriniere.

Støtte

Forfatter og VG-journalist Shazia Majid fortalte om hvordan støtte fra VGs ledelse var helt avgjørende for henne for fortsatt å kunne stå i yrket.

– Det er belastende å leve med de små stikkene hele tiden, det er like alvorlig som de store dramatiske enkelttruslene, sier Majid.

Trussel mot demokratiet

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen understreket betydningen av støtte i det offentlige ordskifte.

– Dessverre går dette igjen: Kvinner som ytrer seg får hets – både journalister og politikere. Dette har en kostnad og mange vurderer å trekke seg. Det er faktisk en trussel mot demokratiet vårt, sier Trettebergstuen.

– Det er allerede mange unge som vegrer seg for å ytre seg. Medievanene vår gjør at vi ikke har motstemmer i nyhetsstrømmen vår. Vi må støtte hverandre i det offentlige ordskiftet – å ta til motmæle er en enorm støtte, sier Trettebergstuen.

Må prioriteres

NJ-rådgiver Trond Idås mener at samfunnet må ta trusler mot journalister på alvorlig.

– Under 20 prosent av truslene blir anmeldt, og bare 20 prosent av dem igjen fører til tiltale. Men når truslene først kommer til rettssalene, så blir det som oftest en dom. Det forteller oss at politiet må prioritere dette, og at journalister bør ha et særskilt vern som yrkesgruppe i straffelovens paragraf 265, sier Idås.