Artikkelen er mer enn ett år gammel

Alvorlig angrep på pressefriheten i USA

Det er bekymringsfullt og sjokkerende å lese rapportene om voldsbruk både fra politiet og demonstranter mot journalister som dekker protestene i USA. Å være en journalist som dekker protester, er nå blitt like farlig i USA som i mange land vi vanligvis ikke pleier å sammenligne landene våre med.

Letter sent to the U.S. ambassador in Norway 

Landsstyret i Norsk Journalistlag, som representerer journalistene i Norge, beklager sterkt de voldshandlingene som journalister på jobb for å dekke de omfattende protestene i USA, har blitt utsatt for.

Vi finner det bekymringsfullt og sjokkerende å lese rapportene om voldsbruk både fra politiet og demonstranter rundt om i USA. I løpet av de siste seks dagene har vi sett rapportert et svært høyt antall brudd på pressefriheten – minst 125 tilfeller – over hele landet, rapportert av journalistene som dekker protestene etter George Floyds død i politiets varetekt i Minneapolis.

En president som jevnlig angriper journalister fra talerstolen, bidrar til at antall demonstranter som anser mediene som sine fiender, øker. Vi har sett dette pågå en stund nå, og kan slå fast at det begynte lenge før dagens protester. Den eskalerende volden vi har vært vitne til den siste uken, har vist hvor farlig en slik holdning til media kan være. Å være en journalist som dekker protester, er nå blitt like farlig i USA som i mange 3.-verden land vi vanligvis ikke pleier å sammenligne landene våre med.

Leder for Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, er alvorlig bekymret for det som skjer med våre kolleger som dekker hendelsene i USA.

«At journalister på oppdrag blir angrepet, er veldig alvorlig», sier hun, og legger til:

«Journalister er ment å være folkets ører og øyne, dermed er dette også et angrep på folket. Og det ser ut til at politiet angriper reportere med synlig presse-ID. Det er skremmende».

Norsk Journalistlag ber USAs regjering og lokale og nasjonale myndigheter om å instruere politiet om å ikke angripe journalistene, om å sørge for at journalistene kan jobbe også under portforbudet, og å gjøre alt de kan for å beskytte alle journalister som dekker protestene – både fra demonstrantene og fra politiet. Bare på denne måten kan mediefriheten gjenopprettes, og offentligheten bli holdt informert fullt ut om hva som skjer i landet.

Vi ber USAs ambassadør i Norge om å oversende vår bekymring til de relevante myndighetene i USA. Journalister på jobb må ikke bli trakassert eller angrepet.