Juryen er imponert over bredden og mangfoldet blant årets kandidater, og hadde en tøff jobb med å plukke ut finalistene. – Årets kandidater har mange ulike uttrykk, alt fra enkle strektegninger til malerier av svært høy kunstnerisk kvalitet, sier juryleder Tone Sofie Aglen. – Det er en imponerende bredde, brodd og dybde i utvalget vi har sett. Som skrivende journalist som ofte bruker mange ord for å få fram budskapet, kan man iblant misunne hvor kraftfullt avistegnerne kan slå med bare én tegning.
Egne tolkinger av nyhetsåret
Kandidatene vi har trukket fram i toppen viser alle at de har gått sine egne veier i tolkninga av de store nyhetssakene i 2022, sier jurymedlem Jens Kihl. – En av funksjonene til avistegninga er å rote litt med hodet ditt, se sakene fra flere vinkler og gi leseren nye tolkinger.
– De ni kandidatene oppsummerer nyhetsåret med humor og dybde – både grovt karikert og høyst gjenkjennelig, sier Tom Erik Thorsen. Bianca Boege fra Avistegnernes Hus trekker fram variasjonen i avisene kandidatene har vært publisert i: – Konkurransen, og de ni kandidatene, løfter også fram de mindre avisene og lokalavisene, som i mange år har satsa på avistegninga, og bidrar til å holde sjangeren levende i egne spalter.
Utstilling på Pressens Hus
Finaletegningene stilles ut på Pressens Hus i Oslo i løpet av mars 2023. Her henger tegningene tilgjengelig for alle beboere og besøkende på huset – for å synliggjøre avistegninga og sørge for at enda flere avistegninger vises både i pressa og på veggen.
Tildeling på NJ-landsmøtet
Vinneren blir offentliggjort og prisen blir delt ut på Norsk Journalistlag sitt landsmøte, onsdag 22. mars. Konkurransen Årets Avistegning deles ut av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening. Årets jury består av Tone Sofie Aglen (NRK) for NJ, Jens Kihl (BT) for MBL, Tom Erik Thorsen (Varden) for NR og Bianca Boege for Avistegnernes Hus.
Dette er årets finalekandidater:
Siri Dokken: Ukrainas menn (Dagsavisen)
Roar Hagen: Nidaros (VG)
Marvin Halleraker (uten tittel) – Aftenposten
Anders Kvammen: Kongefamilien (Klassekampen)
Knut Løvås: Minoritetens triumf (Klassekampen)