Fortsatt er alle palestinske journalister i Gaza i stor fare – ekstra utsatt fordi de drar ut på jobb for å dokumentere det som skjer. Når journalister fra Gaza dør, er det ingen som kan erstatte dem.
Minst 63 journalister er drept i Gaza, Libanon og Israel siden Hamas-angrepet 7. oktober. 56 av dem er drept i Gaza.
Kritisk er også det informasjonsvakumet som har oppstått fordi Israel har blokkert hele Gazastripen – drivstoffmangelen er bare ett av problemene som gjør at informasjon ikke kommer ut. I tillegg til tap av menneskeliv frarøver Israel i praksis resten av verden mulighetene for en troverdig, profesjonell journalistikk fra Gaza under en av de dødeligste krigene i nyere historie.
Ingen internasjonale journalister har fått slippe inn.
Farlig og vanskelig
Det er knapphet på mat og vann. Arbeidsforholdene for journalistene er elendige. Rundt 50 medier på Gazastripen rapporteres å ha blitt helt eller delvis ødelagt i israelske flyangrep. I tillegg ødelegger Israel infrastrukturen for kommunikasjon, noe som betyr at journalistene på Gazastripen i lange perioder ikke kan sende sine reportasjer til omverdenen.
Mange av NJs medlemmer lurer på om vi kan gjøre noe for våre kolleger i Gaza. Dessverre er det svært vanskelig å få gjort noe konkret og praktisk for å hjelpe journalistene nå. Men noe har vi gjort.
Heldigvis har vi NJs solidaritetsfond, der det er midler til å støtte de som er i stand til å gjøre i hvert fall litt for journalister og medier.
Flere tusen førstehjelpspakker
Timer før Gazastripen ble hermetisk stengt av Israel, bidro NJ med rundt 50.000 kroner til det palestinske journalistforbundet PJS sin lynaksjon for innkjøp og levering av førstehjelpspakker til Gazas journalister.
PJS klarte å få inn flere tusen førstehjelpspakker før det ble umulig å ta seg inn.
Vi har sagt fra til sentrale medieaktører at vi er klare til å bistå ytterligere hvis/ når det blir mulig. Denne uka har NJs arbeidsutvalg vedtatt å støtte dansk-baserte International Media Support (IMS) og deres «Call to Action» for Gaza med 50.000 kroner.
Lama Hourani jobber for IMS på Vestbredden, og forsøker å holde daglig kontakt med partnerne til IMS i Gaza:
– Kommunikasjonen er ekstremt vanskelig, internettdekningen fungerer ikke eller er svært dårlig, forteller hun IMS.
– Vi kommuniserer for det meste via SMS. Vi spør ikke om de har det bra eller hvordan det går med dem. Vi spør bare: «Er du i live?»
Samarbeid med vårt søsterforbund
Vi har hatt et langvarig samarbeid med PJS, det palestinske journalistforbundet. De holder til i Ramallah på Vestbredden, og har også en «filial» i Gaza by.
Gjennom våre internasjonale prosjekter, hovedsakelig støttet av UD, har vi brukt rundt 150.000 kroner årlig gjennom de siste 10 årene i et eget fagforeningsbyggings-prosjekt for å styrke PJS. Vi har betalt for kontorstab i perioder, for juridisk kompetanse og rådgiving, for forhandlingsmøter, betalt og deltatt på kurs i forhandlingsteknikk og likestilling, blant mye annet.
I tillegg er Palestina en del av vårt omfattende sikkerhetsprosjekt i Midtøsten og Nord-Afrika, som har pågått siden 2012. Palestinerne har dermed en egen, dyktig sikkerhetsinstruktør som jevnlig holder kurs for sine kolleger, betalt av oss.
NJ har også finansiert traume-kurs for journalister i Gaza og på Vestbredden i samarbeid med Røde Halvmåne og IFJ.
Krever økt press mot Israel
Nå slutter NJ seg til IMS sin oppfordring til det internasjonale samfunnet om å legge maksimalt press på Israel for å:
- beskytte journalister i Gaza i samsvar med internasjonal humanitær rett
- sikre tilgang til Gaza for journalister
- slutte å ødelegge infrastruktur for kommunikasjon i Gaza og oppheve blokaden for å gjenopprette medietjenestene
- sørge for at drap på journalister ikke begås straffefritt
Mer om NJ og Palestina:
Uttalelse fra NJ, Presseforbundet, Redaktørforeningen og Mediebedriftene 19. oktober:
https://www.nj.no/nyheter/journalister-ma-beskyttes-i-krig/
NJ – og rundt 80 andre journalist- og medieorganisasjoner internasjonalt – sendte ut dette kravet om at Israel må beskytte Gaza-journalistene:
Global call: Israel must commit to protecting journalists
Uttalelse fra NJ Frilans’ årsmøte: https://www.nj.no/nyheter/stopp-vold-mot-journalister/
NJs medlemmer har samlet signaturer til en protest:
Og så var NJs internasjonale rådgiver Eva Stabell i NRKs Studio 2 i november – temaet var drepte journalister i Gaza – (sammen med Sofie Aspunvik i NRK Urix): https://radio.nrk.no/serie/studio-2-p2/sesong/202311/MKAK02023323