– Vi har gjennomført det som er den beste tariffkonferansen på lang tid. Det har vært et stort engasjement, med mange innspill og grundige diskusjoner. Nå har vi kommet langt i forberedelsene til årets oppgjør, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.
– Tariffkonferansen viste at organisasjonen er samlet, og forhandlingsutvalget fikk tydelige råd til hvordan årets krav skal formes, sier Tryggestad.
Hovedoppgjøret i MBL-området starter 22. april, med frist for enighet 26. april.
Les: Klubblederne i NRK på tariffkonferanse
Tonje Aursland, klubbleder Bergens Tidende
Hvordan er det å være på tariffkonferanse?
– Tariffkonferanse høres kanskje ikke så festlig ut, men det er faktisk det.
Hva var det viktigste du tok med deg?
– At det er så store forskjeller mellom mediehusene og at vi har så mye å kjempe for sammen.
Hvilke forventninger har du til oppgjøret?
– I år blir det særlig viktig å løfte de lavtlønnede. Minstelønnen er så lav at vi har problem med å rekruttere nye talenter til bransjen. I tillegg forventer jeg et generelt godt tillegg til alle. Vi har levert livsviktig journalistikk fra kjøkkenbenken i to år. Belastningen har vært stor og nå trenger vi rett og slett et skikkelig løft for å fortsette det gode arbeidet.
Hvorfor er det viktig å være organisert?
– Jeg har alltid sett på klubbarbeid som en annen måte å bedrive journalistikk på. En fornøyd ansatt, blir mer kreativ og lager enda bedre saker.
Kjetil Karlsen, Klubbleder Grimstad Adressetidende
Hvordan er det å være på tariffkonferanse?
– Det er veldig bra. Det er flott å møte andre engasjerte tillitsvalgte og diskutere relevante og viktige saker med dem. Det er også veldig fint å endelig kunne komme ut og treffe folk ansikt til ansikt igjen.
Hva var det viktigste du tok med deg?
– Det viktigste jeg tar med meg herfra er professor Sverre Blandhols foredrag om hvordan vi kan håndtere triks, press og hersketeknikker i forhandlinger, NJs spennende «Tariffprosjekt» og samtalene, både formelle og uformelle, om tillitsmannsarbeidet og tariffoppgjøret.
Hvilke forventinger har du til oppgjøret?
– Det vet jeg sannelig ikke. Opptakten til årets forhandlinger har jo blitt mer spennende enn på mange år med galopperende priser på varer, strøm og drivstoff, og Teknisk Beregningsutvalg som måtte justere sitt første anslag på prisveksten. Jeg håper vi kan lykkes med et godt oppgjør, men jeg synes det ligger an til ett av de mest spennende på mange år.
Hvorfor er det viktig å være organisert?
– Det er fordi vi ikke er alene, men opplever så tydelig kraften av å stå sammen. Dessuten har vi et sted vi kan gå for å få hjelp med stort og smått i hverdagen vår.
Kristjan Molstad, klubbleder Aftenposten
Hvordan er det å være på tariffkonferanse?
– Utrolig fint å møte folk igjen, og virkelig føle at man er del av et fellesskap med sammenlignbare sorger og utfordringer. Bra opplading til våren!
Hva var det viktigste du tok med deg?
– Gode innspill til hvordan vi best forbereder oss til lokale oppgjør, og generelt en fin dose med NJ-vitaminer.
Hvilke forventinger har du til oppgjøret?
– Jeg tror det blir tøft, både sentralt og lokalt. Mange føler at vi har gitt og gitt før og under pandemien uten å få igjen for det, og de stadige prognosene om at «nå går det straks på ræva» har begynt å miste sin makt. Jeg tror tålmodigheten er borte hos mange, og streikeviljen er stor om nødvendig.
Hvorfor er det viktig å være organisert?
– Der er makt i de fagorganiserte hender. Hos Aftenposten tror jeg spesielt midlertidige og nyansatte føler at de har fått igjen kontingenten sin flere ganger de siste årene