En del av forberedelsene til et lønnsoppgjør innebærer å være klare for alle mulige utfall. Landsstyret setter derfor hvert år ned en streikekomite i de store tariffområdene MBL og NRK. Begge komiteene for årets oppgjør er nå valgt, og de to lederne er klare.
Skal samle og mobilisere
Som streikeleder har man blant annet ansvar for å samle, informere og mobilisere.
– Hvis det blir streik, så blir det mye trykk, spesielt på sosiale medier, og vår oppgave er å informere og bringe vårt budskap ut. Vi skal også mobilisere og sørge for at de streikende har noe å gjøre, forteller Tor-Erling Thømt Ruud, som er valgt til streikeleder i MBL-området for andre gang.
Streikeleder i NRK, Berit Rekaa, fremhever også at det er viktig med god organisering.
– Å være streikeleder ved en eventuell streik i NRK betyr å sørge for at streiken er effektiv og velorganisert fra første sekund, sørge for at vi har en god gjeng som kan holde streiken i gang – og at alle våre medlemmer føler seg inkludert, sier Rekaa.
Det å sørge for samhold og styrke er to viktige oppgaver man har som streikeleder, mener hun.
– Alle må føle at dette er noe vi vil kjempe lenge for.
– Medlemmene er klare
Begge lederne har inntrykk av at medlemmene er klare dersom det skulle bli konflikt.
– På tariffkonferansen denne uka, så var det veldig mange som var opptatt av å vite hva streik er og hvordan det gjennomføres. Folk er klare for å kjempe en ganske bra lønnskamp nå, sier Thømt Ruud.
Det samme sier Rekaa.
– Jeg vet at alle våre medlemmer har store forventninger til lønnsoppgjøret. Skulle vi havne i streik, er mitt inntrykk at de aller fleste er klare fra første stund.
Datoer for årets lønnsforhandlinger:
16. april: Forhandlingsstart i MBL-området
18. april: Forhandlingsfrist i MBL-området
19. april: Forhandlingsstart i NRK
25. april: Forhandlingsfrist i NRK