Mer enn 20 journalister er kastet i fengsel, og medier har blitt stengt etter at det ble klart at Aserbajdsjan skulle være vertskap for FNs klimakonferanse COP29.
Amnesty International har dokumentert en økning i fengslinger av uavhengige, kritiske stemmer det siste året. Landet står overfor en alvorlig menneskerettighetskrise, der journalister og menneskerettighetsforkjempere forfølges, fengsles og tortureres.
Mer enn 20 journalister sitter for tiden i fengsel, inkludert flere fra prisbelønte, uavhengige nettportaler som Kanal13 og Toplum TV, samt Abzas media.
I forrige uke vedtok Europa-parlamentet en uttalelse der det blant annet bemerkes at de pågående menneskerettighetsbruddene i Aserbajdsjan er uforenlige med landets rolle som vertskap for COP29. Alle EUs ledere ble oppfordret til å bruke COP29 som en anledning til å minne Aserbajdsjan om landets internasjonale forpliktelser.
Gjennom NJs internasjonale prosjekter har vi gjennom ti år støttet kurs i sikkerhet og digital sikkerhet for journalister i Aserbajdsjan. Men det har blitt stadig vanskeligere å gjennomføre kursene uten å sette deltakerne i fare. Gjennom Solidaritetsfondet forsøker vi å støtte journalister i fengsel og i eksil.
Men også dette har blitt vanskelig – det medfører stor risiko å motta penger fra utlandet hvis du er journalist i Aserbajdsjan.
NJ har derfor møtt den norske delegasjonen fra Klima- og miljødepartementet, Bistandsdepartementet og Utenriksdepartementet til COP29 i Aserbajdsjans hovedstad Baku, for å be dem kreve de fengslede journalistene løslatt. Myndighetene må respektere ytrings- og pressefriheten, stanse trusler og press mot journalistene og la mediene få jobbe usensurert og uavhengig.
– At journalistene i arrangørlandet ikke får rapportere fritt fra eget klimatoppmøte, er helt uakseptabelt og tilsier at COP29 aldri skulle vært lagt til Baku, sa Eva Stabell, ansvarlig for NJs internasjonale prosjekter, på møtet i Utenriksdepartementet.
Amnesty International har startet kampanje for menneskerettigheter i Aserbajdsjan i forbindelse med COP29 i Aserbajdsjan i november.
Redaktør i Toplum Tv, Khadija Ismail og Sevinj Vaqifqizi, sjefsredaktør i Abzas Media under en protest mot den nye medieloven. Foto: Fargana Novruzova
Lederen for uavhengige Abzas Media i Aserbajdsjan, Ulvi Hasanli, besøkte NJ i fjor. Han fortalte om trakassering og forfølgelse av landets journalister, blant annet gjennom ny lovgiving og krav til journalister om registrering.
I fjor høst ble han arrestert, og gjennom det siste året har stadig flere journalister blitt kastet i fengsel på bakgrunn av helt usannsynlige tiltaler, som landsforræderi, spionasje, skatteunndragelse og pengesmugling. De er ikke dømt, men sitter i varetekt – som blir forlenget måned etter måned. Andre journalister har fått utreiseforbud eller husarrest. Familiene til journalistene blir overvåket og trakassert.
Nå har journalisten og direktøren for Abzas Media sittet fengslet i 11 måneder, siden det ble kjent at Aserbajdsjan skulle arrangere COP29. Herfra har Ulvi Hasanli skrevet om tortur og den umenneskelige behandlingen han har vært vitne til i Baku Detention Center No. 1.
Advokaten hans forteller at Hasanli selv har blitt utsatt for vold og press i fengslet etter å ha beskrevet forholdene der. De frykter for sikkerheten hans. Tidligere i år ble Ulvi Hasanli tildelt Fritt Ords pressepris.
Og til tross for arrestasjonene, fortsetter Abzas Media med sin kritiske og undersøkende journalistikk fra eksil – på www.abzas.org/en
Snart skal NJ i forhandlinger om tariffavtale med Virke. – Noe av det største og viktigste for NJ på mange år, sier leder Dag Idar Tryggestad.
11. april 2025
I dag publiseres lønnsstatistikken for 2024. Tallene viser et lønnsnivå som fortsatt ligger bak bransjer vi sammenlikner oss med. – Bekymringsfullt, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.
11. april 2025
Av til sammen 108 bidrag fra 34 tegnere, har juryen trukket fram 12 tegninger fra 11 tegnere til finaleheatet. En av disse kåres til Årets Avistegning under Medielederkonferansen 7. mai.
27. mars 2025
Fant du det du lette etter?