Kulturdepartementet på ville veier

- Verken Sivilombudet, eller Kulturdepartementet skjønner NRKs samfunnsrolle og funksjon som et uavhengig mediehus, når de ber om, eller gir tilslutning til innsyn i reporteres reiseregninger. Dobbelt ille blir det når departementet, som eier, ønsker å opptre som kontrollinstans, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Denne uken har en betent konflikt mellom Sivilombudet, Kulturdepartementet og NRK kommet til overflaten. Bakgrunnen er blant annet en søknad om innsyn i reiseregninger til journalister som har vært på reportasjereise i utlandet. Siden NRK er underlagt Offentleglova, kan hvem som helst søke innsyn i virksomhetens aktivitet. Det har en privatperson gjort, fått avslag fra NRK med henvisning til kildevernet og så klaget videre til Sivilombudet. Her får klageren medhold i at Kulturdepartementet må få oversendt reiseregningene for så at de skal vurdere om det finnes grunnlag for å påberope seg kildevern.

– Og det er her det går galt for både Sivilombudet og departementet. Skulle NRK etterkomme et slikt ønske, ville potensielt kildevernet være brutt, eller det vil medføre en usikkerhet blant potensielle kilder om hvorvidt det er trygt å snakke med journalister i NRK. Derfor er det bra at kringkastingssjefen er så tydelig i sin uttalelser, sier Tryggestad.

Mer om saken kan du lese her:

https://www.journalisten.no/nrk-knallhardt-ut-mot-sivilombudet-forventer-at-departementet-tar-sterk-avstand/622768