Landsstyret har denne uka vært samlet for blant annet å konkretisere hvordan organisasjonen skal jobbe med de overordnede satsningsområdene gjennom perioden.
Se konkretiseringene samlet her
Høye ambisjoner og utålmodighet, ispedd realisme, åpner for en spennende periode for Norsk Journalistlag i tida framover. Det er mye som skal løses ganske raskt, men også omfattende prosesser som løper gjennom hele perioden: Revisjon av NJs program og hvilken retning NJ som organisasjon skal ta, legges begge fram for landsmøtet i 2023.
Bestillingen fra landsmøtet er tydelig; medlemmene skal involveres i prosessene hele veien. Og skal dette bli vellykket, må innspill fram. Allerede onsdag samles laglederne for å diskutere hvordan tiltaksplanen kan tas ut i hele organisasjonen.
Dersom du har lyst til å forme NJs fremtidige politikk, eller vet om andre medlemmer som bør være med i et slikt arbeid, ta kontakt med Dag Idar Tryggestad.
Når det gjelder retningen NJ skal ta som organisasjon fremover – medlemskriterier og ev. endring av navn – kan du ta kontakt med nestleder Hege Fagerheim.
Mangfoldsarbeidet
Allerede da forslaget ble fremmet på landsmøtet i mars, var engasjementet rundt mangfoldsarbeid stort. Fra høsten skal Norsk Journalistlag starte skolering i mangfoldsarbeid, særlig rettet mot valgkomiteer og klubbledere i organisasjonen. NJ skal også i løpet av perioden arrangere en fagdag med mangfold som tema, samt utarbeide en mangfoldsplakat som er forpliktende for alle ledd i organisasjonen.
Ruster opp tillitsvalgte
Arbeidsplassen endrer seg, og da må tillitsvalgte tilpasse seg nye situasjoner, slik at de kan stå i rollen på en god og trygg måte. Det handler om å målbære og håndtere konflikter og utfordringer, og få til et godt samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstakere. Systematikk i opplæringen, inkludert mentorordning for nye tillitsvalgte og kunnskapsdeling mellom tillitsvalgte, blir derfor viktig i perioden som kommer. NJ-skolen blir modulbasert, og alle som har fullført alle modultrinnene gis mulighet til å søke om kompetansestipend på 10.000 kroner.
Det er likevel viktig å merke seg at systematisering av opplæringen ikke skal komme som en erstatning for digitale møter og kurs på kort varsel, tilpasset plutselige situasjoner. Slike tilbud er populære, og vil fortsette.
Frilansere og midlertidige
Erfaringer fra pandemien viser at frilansere har det tøft. Derfor må NJ ta et større ansvar for frilansere, og som fagforening få dette inn i konkretiseringen av tiltaksplanen. Drøfting med ledelsen om bruk av frilansere og midlertidige er allerede nedfelt i avtaleverk, men det krever ytterlige oppmerksomhet fra organisasjonens side, slik at arbeidsforhold for disse gruppene kan bedres. Rent konkret betyr dette blant annet at NJ skal:
- NJ-klubbene skal drøfte bruk av frilansere og midlertidige årlig med lokal ledelse.
- NJ skal bidra til å kartlegge omfanget av bruk av frilansere i bransjen.
Kompetanse
Landsstyret behandlet også andre saker under møtet.
Landsstyret vedtok å bevilge 500 000 kroner til Senteret for undersøkende journalistikk (SUJO). Et viktig premiss for denne tildelingen er at støtten gis til kompetansehevende aktivitet ved senteret.
Les: NJ innvilger støtte til SUJO
Landsstyret oppnevnte også ny NJ-representant i styret for MBL-Stup, hvor Margrethe Håland Solheim, klubbleder i TV 2, ble valgt inn. NJs representanter i styret består i tillegg av Ketil Gillesvik og Henrik Ulrichsen.
Les mer om studiestipender fra Stup
Lønn til leder og nestleder
Lønnsutvalget la fram forslag til lønnsutvikling for leder og nestleder i organisasjonen, basert på tidligere LS-vedtak om at lønnen reguleres «som hovedregel tilsvarende den prosentvise lønnsutviklingen (bransjelønn) til alle NJ-medlemmer i identiske bedrifter året før».
I 2020 var denne 1,86 prosent, i henhold til NJs lønnsstatistikk. Det betyr at leders lønn øker med 21.000 kroner til 1.148.000, og nestleders lønn med 20.000 kroner til 1.083.000.