Artikkelen er mer enn ett år gammel

Lønnsoppgjøret fortsetter lokalt

– Første del av lønnsoppgjøret i MBL-området er tilbakelagt, og nå starter den viktige jobben med å forberede seg til lokale forhandlinger, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Natt til fredag ble Norsk Journalistlag og MBL enige i det sentrale lønnsoppgjøret: Et generelt tillegg på 8 100 kroner og to prosent økning i ulempesatsene.

Les Enighet i MBL-oppgjøret

Det sentrale tillegget er bare første byggekloss i lønnsoppgjøret for MBL-området. I de påfølgende lokale forhandlingene, forhandler man om lokale tillegg som kommer på toppen av det sentrale.

Rom for gode, lokale oppgjør

– Enigheten vi har kommet fram til sentralt gir rom for gode lønnsoppgjør lokalt. Ved inngangen til årets sentrale forhandlinger har vi godt dokumentert at kvaliteten på lokale forhandlinger i fjor ikke var bra nok, sier Tryggestad.

Se lønnsstatistikken 2020

– Det er derfor grunn til å forvente at det mange steder er behov for å ta igjen den dårlige lønnsutviklingen vi så i fjor. Samtidig vet vi at bransjen gjør det godt, og det er dermed grunn til å ha forventninger til de lokale forhandlingene i år, sier Tryggestad.

Forbereder lokale parter

Gjennomføring av reelle, lokale forhandlinger ble et viktig tema for NJ under de sentrale forhandlingene. Partene ble enige om å sette ned et partssammensatt utvalg som innen kort tid ferdigstiller en anbefalt mal for forhandlingsprotokoll som kan benyttes i de lokale forhandlingene.

– NJ og MBL er enige om at vi skal støtte partene i forberedelser til lokale forhandlinger.

Tryggestad forklarer at det kan oppstå uheldige resultater lokalt, dersom man ikke bruker riktig tallgrunnlag.

– Som første ledd i forberedelsene til lokale forhandlinger, samler vi tillitsvalgte til tarifflunsj i dag. Samtidig skal vi tilby nødvendig oppfølging fram mot oppgjørene, blant annet gjennom en kursrekke knyttet til lokale oppgjør. Og tillitsvalgte må ikke nøle med å ta kontakt med oss for å få hjelp til forberedelsene, sier Tryggestad.

Kurs i lokale forhandlinger 19. mai