Lurt å kutte papiraviser? Ingen tvil!

Nordvæstblæst

I Møre og Romsdal har Tidens Krav og Åndalsnes Avis kuttet avisutgavene til to i uka. Resultatet har vært mer journalistikk, mener de selv.

Det finnes knapt en avis i landet som ikke står midt i den vurderingen nå. Rett før sommeren tok Tidens Krav steget og kuttet avisutgavene fra fem til to utgaver. 1. september kom Åndalsnes Avis etter og kuttet fra tre til to papirutgaver i uka. «Var det egentlig lurt?» var overskriften på sesjonen på NJ Møre og Romsdals minikonferanse Nordvæstblæst.

– Jeg er sikker på at vi har tatt et riktig valg, sa ansvarlig redaktør Trond Arvid Alund i Åndalsnes Avis.

Mediebruken på papir faller, mens digitalbruken stiger. For Åndalsnes Avis krysset kurvene seg i starten av 2023. Nå er 60 prosent av lesingen på nett, mens 40 prosent er på papir. For ett år siden var det motsatt.

– Vi kan være nede på 25 prosent på papir om et år. Og hvis jeg skal spå, så er vi kanskje papirløse i løpet av 5 år? sa Alund.

Eget møte med pensjonistene

– Noen lesere reagerte, men vi varsla tidlig og passet på å svare skikkelig på Facebook og telefon. Vi hadde til og med et eget møte med pensjonistforeningen i Kristiansund i forkant, fortalte frontsjef og vaktsjef Lisa Botterli Flostrand i Tidens Krav.

Da Tidens Krav (TK) i Kristiansund gikk fra fem til to papiraviser i uke økte de sideantallet på de to utgavene tirsdag og torsdag. Flostrand fortalte at interessen for avisa har økt. Det meste av økningen i bruken er kommet på nett, men de opplever også at torsdagsutgaven blir utsolgt i butikkene på grunn av kryssordet.

Mer journalistikk

Både Flostrand og Alund mente at papirkuttet har frigjort ressurser til mer journalistikk. De produserer mer video og har begge prøvd seg mer på podkast.

– Vi var jo spente på følgene. Resultatet var at antallet digitalabonnementer gjorde et tydelig hopp oppover da vi reduserte papirfrekvensen, fortalte Trond Arvid Alund i Åndalsnes Avis. Dets siste året har antall digitalabonnenter i avisa økt med 30 prosent.