Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Mangfold gir oss som fagforening bedre perspektiver

Fire medlemmer har påtatt seg ansvaret for å konkretisere hvordan Norsk Journalistlag skal jobbe med mangfold, både i organisasjonen og i bransjen.

Forrige uke presenterte NRK-journalist Knut Knudsen Eigeland ideer for NJs mangfoldsarbeid framover.

Les: Engasjement for mangfold

– Vi må få fram de gode historiene og eksemplene som kan inspirere, engasjere og vise at mangfold gir oss som fagforening bedre perspektiver, sa Eigeland til landsstyret.

Eigeland leder en arbeidsgruppe som skal komme med forslag til hvordan NJ skal jobbe med mangfold.

Foruten Eigeland, består gruppa av Fayroz Chamdid, Emira Holmøy og Morten Feirud.

Fayroz Chamdid, TV 2

Hvorfor har du engasjert deg i NJs mangfoldsarbeid?

– NJ har lenge vært ensrettet. Mens flere mediebedrifter utviklet mangfoldsstrategier, hang NJ lenge etter. Jeg mener mangfold er svært viktig for å skape suksess, spesielt i beslutningsprosesser og i journalistikken. Vi som en fagforening må speile både samfunnet og medlemmene våre. Jeg er glad for at jeg kan bidra med å dele min kunnskap og være med på å skape en endring i NJ.

Hvilke forventninger har du til dette arbeidet?

– Mitt mål med dette arbeidet er at vi skal bli mer bevisst på ansvaret vi som fagforening har. Vi må jobbe for å sørge for at både NJ og mediebedriftene er en inkluderende arbeidsplass. Holde kurs og foredrag for pressenorge, slik at man kan bryte med stereotypier og skape en bevisstgjøring rundt hva mangfoldsarbeid betyr for mediebransjen. Jeg håper at vi gjennom dette arbeidet kan skape en brobygging mellom mediebedriftene og NJ for å utveksle erfaringer og ikke minst fylle på med kunnskap.

Morten Feirud, Tidens Krav

Hvorfor har du engasjert deg i NJs mangfoldsarbeid?

– Fordi det er det riktige å gjøre.

Hvilke forventinger har du til dette arbeidet?

– Mine forventninger er at vi klarer å gjøre mer enn å bare tenke stort. Ingen er imot mangfold, men det er enkelt å stemme for et vedtak for å jobbe for økt mangfold i NJ – det er vanskeligere å faktisk gjøre noe med det. Nå håper jeg at vi kan finne konkrete områder å fokusere på, at vi finner konkrete ting å ta tak i og at vi kommer fram til noe som virkelig kan være til hjelp rundt om i organisasjonen.

Emira Holmøy, Tønsbergs Blad

Hvorfor har du engasjert deg i NJs mangfoldsarbeid?

– Jeg synes dette er en fin mulighet til å bidra til utvikling i redaksjonene som kan gjøre journalistikken relevant for flest mulig og når flest mulig. Journalistikken skal belyse bredt det samfunnet vi lever i. For en redaksjon er mangfold viktig for å skaffe et bredt kildenettverk. Ulike typer mennesker har ulike kontakter i samfunnet – og gjennom det kan de se verden fra et annet ståsted. Slik kan mediene speile hele befolkningen, ikke bare deler. Samtidig kan alle journalister være mer bevisste på å fange opp grupper man ikke nødvendigvis har en “naturlig” kontakt med. Da må man være aktiv, ikke vente på at det skjer av seg selv.

Å tenke mangfold i vid forstand, ikke bare kulturelt, men for eksempel også sosialt, politisk, faglig, alder, personlighet og erfaring, kjønn – vil styrke journalistikken og utøvelsen av samfunnsoppdraget vårt. Med min bakgrunn fra et land hvor pressefrihet og ytringsfrihet ikke var en selvfølge, men noe man har kjempet for og lengtet etter, er jeg veldig opptatt av at samfunnsdebatten ikke blir snevret inn. Vi trenger ulike perspektiver og det er viktig å skape rom for debatt hvor man kan være uenig uten å stigmatisere, og hvor vi trygt kan utfordre hverandre og på den måten komme nærmere hverandre.

Hvilke forventinger har du til dette arbeidet?

– Jeg håper at det kan bidra til å inspirere til å være nysgjerrig, åpen og ta noen bevisste valg som vil sikre større mangfold både i redaksjonene, blant tillitsvalgte og i spaltene. Det må være en vilje til det og det må forankres i ledelsen.

Knut Knudsen Eigeland, NRK

Hvorfor har du engasjert deg i NJs mangfoldsarbeid?

– Jeg sa ja fordi jeg mener vi har et forbedringspotensial. Og fordi det er spennende og en utfordring å gjøre det flotte ordet mangfold til noe konkret. Og jeg husker jo at som ung var det ikke lett å være «the only gay in the village», det vil si i redaksjonen.

Hvilke forventinger har du til dette arbeidet?

– Jeg forventer at vi får mer innsikt og kunnskap om NJ som organisasjon og om våre medlemmer. Da kan vi mer målrettet være en god fagforening for medlemmer med ulik mangfoldskompetanse. Og vi har valgt å tolke mangfoldsbegrepet bredt og det tror jeg blir spennende. Lykkes vi blir NJ rett og slett en bedre fagforening for enda flere i bransjen.