– Vi åpnet møtet med en innstendig oppfordring om at israelske myndigheter må sørge for at journalister ikke blir mål for deres angrep, og at skadde journalister i Gaza får mulighet til å forlate området for å få medisinsk behandling, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.
Møtet ble holdt med utgangspunkt i et brev der presseorganisasjonene uttrykte stor bekymring over situasjonen for journalister i Gaza og for pressens tilgang på informasjon.
Journalister må få tilgang
I tillegg argumenterte presseorganisasjonene for at internasjonale journalister og medier må få mulighet til å rapportere fra Gaza.
– Vi møtte en ambassadør som lyttet til budskapet vårt og som også lovet å bidra til økt dialog via sine kanaler, sier NPs generalsekretær Elin Floberghagen.
– Tilgang til Gaza er helt nødvendig for at mediene skal kunne gjøre jobben sin. Når pressen ikke får tilgang, vil muligheten for å rapportere om det som skjer bli dårligere og mengden informasjon som man kan stole på blir mindre. Det er ingen tjent med. Ambassadøren uttrykte stor forståelse for medienes rolle og de problemene internasjonale medier nå opplever, sier NRs generalsekretær Reidun Kjelling Nybø.
– Selv om vi har ulike utgangspunkt, og at Israel ikke aksepterer at de som er drept eller skadd, alle er journalister, opplevde vi at ambassadør Avi Nir-Feldklein lyttet til vår argumentasjon og viste vilje til å jobbe for videre dialog. Det er positivt, sier Dag Idar Tryggestad.
Tok opp flere spørsmål
På forhånd hadde presseorganisasjonene vært i kontakt både med internasjonale medieorganisasjoner og med flere av de største norske mediehusene. I møtet videreformidlet NJ, NP og NR de store utfordringene norske redaksjoner møter når de skal dekke krigen.
I tillegg til det faktum at Gaza i praksis er stengt for andre enn lokale journalister, tok presseorganisasjonene opp spørsmål om sikkerhet og etikk knyttet til bruk av lokale journalister, krav som israelske styrker stiller for at internasjonale medier skal kunne få delta på turer inn i Gaza og at press fra israelske myndigheter har hindret tilgang på satellittbilder fra Gaza.
Drepte og skadde journalister
Presseorganisasjonene overrakte også en liste over drepte journalister i krigen. Tallet på drepte journalister siden 7. oktober er nå oppe i 83, Ifølge Committee to Protect Journalists. Av disse er 76 palestinske, 4 israelske og tre libanesiske.
Over 20 skadde journalister er også nektet utreise fra Gaza for medisinsk behandling.
– Tall over drepte og skadde journalister er langt høyere for denne konflikten enn hva vi har sett tidligere. Vi fremholdt også vårt og internasjonale presseorganisasjoners krav om at drap på journalister må etterforskes for å avklare, eller tilbakevise påstandene om at de har vært direkte mål for Israel, sier Tryggestad.