Mandag presenterte Ytringsfrihetskommisjonen sine over 90 forslag til hvordan vi skal ta vare på, og skape et godt ytringsrom. At den bredt sammensatte kommisjonen er enstemmig, er en stor styrke mener NJ-lederen, og tror det er avgjørende for at en del av forslagene faktisk blir gjennomført.
Kommisjonens rapport og forslag kan du lese her.
Foruten forslaget om å endre arbeidsmiljøloven til å gi arbeidsgiverne en plikt til å skape godt ytringsklima, er NJ særlig fornøyd ned disse forslagene:
At det skal bli en plikt å vurdere mer-offentlighet når mediene ber om innsyn. I dag sier loven at man bør.
– Dette har vært en lovendring som NJ har jobbet for i lang tid og som må til ikke minst for å bidra til en kulturendring i offentlig sektor. Et av de største hindrene i dag for å drive undersøkende journalistikk, er at informasjon holdes tilbake, eller at utleveringen treneres, sier Tryggestad.
Skillet mellom reklame (innholdsmarkedsføring) og journalistikk må tas mer på alvor
– Dette har NJ etterlyst lenge, og det er bra at kommisjonen også ser dette behovet. I høst starter arbeidet med å revidere deler av Vær varsom-plakaten. Det gir oss en naturlig anledning til å følge opp forslaget, mener Tryggestad.
Det foreslås å etablere en skolesekk for ytringsfrihet etter mal fra den kulturelle skolesekken.
– At betydningen av ytringsfrihet, demokrati og frie medier skal få en større plass i skolen, alt fra barne- og ungdomsskolealder, tror vi er avgjørende for at å skape og opprettholde et bredt ytringsrom.
NJ er skuffet over at kommisjonen ikke følger opp vårt forslag om etterforskningsforbud mot kilder.
– Kommisjonen vektlegger hvor viktig kildevernet er, men kommer ikke med forslag til bedre vern. Vi vil fortsette å argumentere for behovet for et etterforskningsforbud slik de har i Sverige, sier Tryggestad.
Tirsdag under Arendalsuka inviterer medieorganisasjonen til debatt om kommisjonens forslag. Du kan følge debatten her.
Kulturminister Anette Trettebergstuen varsler at kommisjonens forslag nå skal ut på brei høring.
– Vi skal bruke den høringstiden godt til grundig diskusjon internt om de ulike forslagene. Flere av temaene vil også være en del av vår arbeidsmiljøundersøkelse i høst, sier Tryggestad.