Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mye peker riktig vei!

Redaksjoner øker bemanningen, nye nettsted er lansert og konkurransen er skjerpet. Og Norsk Journalistlag sørget for historisk gode, sentrale lønnsoppgjør. Mye gikk riktig i 2019.

For 2019 ble på mange måter året da ting snudde. Selv om det fortsatt er tøffe tak i flere redaksjoner, er hovedbildet at økonomien i mediehusene er bedre. Det gir rom for å kunne satse på redaksjonelle prosjekt, og attpåtil ansatte flere enn dem som slutter. Bak resultatene er det lagt ned en enorm innsats fra våre medlemmer. Mange har lært seg nye måter å jobbe på, arbeidsoppgavene er blitt flere og tempoet høyere. NJs medlemmer har vist en imponerende evne til omstilling og bidratt til å gjenskape troen på verdens beste yrke.

Mange av våre medlemmer har fått nye eiere, og i flere byer og på enkelte fagområder er konkurransen skjerpet. Det er godt nytt for oss som kjemper for et bredt mediemangfold.

2019 var også året da regjeringen – endelig – presenterte mediemeldingen. En melding som skal gi større forutsigbarhet for hvordan de ulike støtteordningene legges opp, og en viktig annerkjennelse av medienes betydning for å opprettholde et velfungerende demokrati. Både mediemeldingen og ny medieansvarslov har vært høyt prioriterte oppgave for oss og sekretariat. Da er det gledelig å se at vi har fått gjennomslag for våre innspill og politikk.

Vi har stor tro på bransjen. Samtidig vet vi at arbeidet med å møte den digitale fremtiden ikke er fullført. Det blir fortsatt beinhard jobbing for å sikre finansieringsmodeller for de ulike delene av bransjen, og vi må sørge for at vi fortsatt blir sett på som et attraktivt yrke å søke seg til.

Et virkemiddel for å komme dit er å sørge for at vi alltid har konkurransedyktige vilkår. Vi må være et yrke man kan leve av – og med. Det er selvsagt at dere skal ha skikkelig betalt for innsatsen dere har lagt ned for å få til endringene i mediebransjen. Enten du er fast ansatt, vikar eller frilanser. Derfor er forberedelsene til vårens lønnsoppgjør det første vi griper fatt i når vi er tilbake på jobb over nyåret. Sammen med dere – og våre tillitsvalgte – skal vi igjen ha som mål å levere gode sentrale oppgjør og vise at vår fagforening med over 8000 medlemmer er verdt å lytte til når kursen for fremtidens medier og mediepolitikk skal utformes.

I 2019 har vi prioritert å være til stede på aktiviteter både i lokallag, konsernlag og på journalistfaglige konferanser. Det er veldig tilfredsstillende å se hvor mye god aktivitet som skapes, oppleve det store engasjementet og styrken som ligger i NJ-familien. Det er mange som legger ned en enorm frivillig innsats for at disse arrangementene blir til. Vi skylder dere alle en stor takk. Det samme gjelder våre tillitsvalgte som hver dag løser små og store problemer for medlemmene. Det er dere som er NJ!

Selv om mange av dere må jobbe også i høytiden, håper vi jule- og nyttårsuken også gir noen ekstra fridager sammen med familie og venner. Det har dere virkelig fortjent.

Riktig God Jul!

Hege Iren Frantzen                        Dag Idar Tryggestad
Leder                                                 Nestleder