Artikkelen er mer enn ett år gammel

Nei til misbruk av midlertidighet

Uttalelse fra Landsmøtet i Norsk Journalistlag 2019: Arbeidsgiverne i mediebransjen benytter seg i økende grad av midlertidig arbeidskraft og frilansere for å dekke opp for et påstått midlertidig behov. Dette kamufleres gjerne ved at permanent behov for arbeidskraft defineres av arbeidsgiver som prosjektarbeid. Dette skjer til tross for at arbeidsmiljølovens hovedregel er at ansettelse skal være fast.

Nei til misbruk av midlertidighet

Arbeidsgiverne i mediebransjen benytter seg i økende grad av midlertidig arbeidskraft og frilansere for å dekke opp for et påstått midlertidig behov. Dette kamufleres gjerne ved at permanent behov for arbeidskraft defineres av arbeidsgiver som prosjektarbeid. Dette skjer til tross for at arbeidsmiljølovens hovedregel er at ansettelse skal være fast.

I en rekke mediebedrifter har dette skjedd med oppgaver som tilhører selve kjernevirksomheten, som langsiktig sportsdekning, dramaproduksjoner eller innarbeidede kultur- og underholdningskonsepter.

Det finnes også flere eksempler på at mediebedrifter over lengre tid har en roterende stokk av midlertidige ansatte, som byttes ut før de oppnår rett til fast ansettelse.

Resultatet er en svekket nyrekruttering til mediefaget, og en redusert trygghet og forutsigbarhet for dem som er ansatt. NJs landsmøte mener at mediebedriftene må slutte med tvilsom bruk av midlertidig ansatte til vanlig drift, og slutte å definere ordinær produksjon som midlertidig prosjektarbeid.

Landsmøtet i Norsk Journalistlag, 28. mars 2019