Som frilanser har du selv ansvar for alle aspekt knyttet til å drive næring. Selv om motivasjonen for å være frilanser er knyttet til produksjon av journalistisk innhold, er du selv ansvarlig for alt som hører til.
Lisbet Jære og Adrian Nielsen sitter begge i styret i NJ Frilans, og har jobbet med frilansguiden.
– Vi så at det var behov for et lett tilgjengelig og allment oppslagsverk for frilansere, som gir råd og tips rundt de mange problemstillingene en møter som frilanser. Mange frilansere har et behov for profesjonalisering rundt det å drive næring. Frilansguiden gir både noen svar, og er en kilde til refleksjon rundt egen drift, sier Jære og Nielsen.
Felles utfordringer
Frilansguiden er et resultat av det Nordiske samarbeidet blant frilansere. NJ Frilans ble inspirert av det Danske Journalistforbundet, som velvillig har delt innhold med NJ Frilans. I tillegg har Nielsen og Jære utviklet og tilpasset innhold til norske forhold.
– Mange frilansere står overfor de samme problemstillingene. Derfor samler og systematiserer vi informasjonen. Guiden kan brukes som både faglig påfyll og oppslagsverk for ferske frilansere. Ikke alt i guiden kommer til å være relevant for alle, men vi håper at hver enkelt kan hente inspirasjon og kunnskap til kampen for en bedre arbeidshverdag.
Frilansguiden lanseres fredag 22. oktober, i forbindelse med NJ Frilans årsmøte.
– Vi håper at guiden blir hyppig brukt. At både eksisterende og kommende medlemmer vil driver bedre bedrifter. Det har både faste ansatte og frie journalister godt av. Hvem vet, kanskje faste ansatte også burde ta seg en titt i guiden, for å forstå frilanshverdagen, sier Jære og Nielsen.
Dersom du har innspill til frilansguiden, ta kontakt med styret i NJ Frilans. Og dersom du ikke finner svar på dine spørsmål i guiden, har Norsk Journalistlag en rådgiver eller advokat som kan hjelpe deg videre!