Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ går ut av det internasjonale forbundet i protest

Pressemelding

Norsk Journalistlag har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Årsaken er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina.

– NJ har, sammen med de nordiske landene og flere andre land, kjempet en årelang kamp for å få på plass blant annet valgregler, åpenhet rundt vedtak, pengebruk og andre helt grunnleggende demokratiske kjøreregler. Vi må bare konstatere at vi ikke har lykkes godt nok, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

– Det toppet seg da IFJ passivt aksepterte at det russiske forbundet etablerte seg i flere okkuperte områder i Ukraina. Fra før har noe liknende skjedd i Abkhasia, som tilhører Georgia. Det har blitt påpekt, uten at grep er tatt. Vi kan ikke være del av en slik organisasjon, sier Tryggestad.

 

Redningen for IFJ

Landsstyret har derfor besluttet at Norsk Journalistlag forlater IFJ. Det skjer formelt ved at medlemskapet sies opp, med en oppsigelsestid på et halvt år. Journalistforbundene i Danmark, Finland og Island har kommet til samme konklusjon, mens Sveriges Journalistforbund fortsatt vurderer utmelding.

– At vi må gå til et så alvorlig skritt, er selvsagt sterkt beklagelig. Men i likhet med våre nordiske kolleger, tror vi dette er det eneste som kan redde IFJ. Endringer må tvinges frem, sier Tryggestad.

NJ var også blant kritikerne da IFJ la sin siste kongress til Oman. Et land hvor verken pressefrihet eller ytringsfrihet gjelder.

– For oss som en kompromissløs forsvarer av den frie, uavhengige journalistikken, var valget av Oman problematisk av flere grunner. Vi valgte likevel å delta i et forsøk på å kunne påvirke til endringer, men kongressen var et tilbakeslag på flere områder. Det er derfor tid for å tenke annerledes om hvordan vi ivaretar vårt internasjonale engasjement, sier Tryggestad.

– Vi håpet på en fornyelse av IFJ og dens politiske ledelse. Men makten i IFJ er konsentrert på noen få som har styrt organisasjonen i 10, 15 og 20 år og ikke ønsker endringer, sier Eva Stabell, NJs internasjonale rådgiver og tidligere styrerepresentant i IFJ. Hun understreker at NJ har hatt et langvarig samarbeid med IFJs mange dyktige ansatte, som også i dag spiller en viktig rolle i flere av våre sikkerhetsprosjekter for journalister i det globale sør.

Utmeldelsen påvirker ikke NJs forhold til den europeiske journalistføderasjonen, (EFJ).

 

Stopper ikke solidaritetsarbeidet

NJ bidrar betydelig til internasjonalt arbeid, både gjennom kursing av tillitsvalgte og journalister, og gjennom økonomisk støtte. Dette arbeidet vil bli videreført i samme omfang som i dag. Flere av de store økonomiske bidragene, blant annet til Afghanistan og Ukraina, styres heller ikke via IFJ.

– Våre medlemmer er sterkt opptatt av at vi skal bidra med internasjonalt solidaritetsarbeid. Det kan vi forsikre om vil fortsette i minst like stort omfang som i dag. Behovet er stort, og vi som kommer fra et velstående land, har et særlig ansvar for å bidra, sier Tryggestad.

– Hvilke konsekvenser utmeldelsen får for enkeltprosjekter, er for tidlig å si. Men vi vil jobbe aktivt for å finne alternative måter å nå ut med vårt sikkerhets- og solidaritetsarbeid på. Her vil vi jobbe tett også med de andre landene som nå velger å melde seg ut av IFJ.

 

For ytterligere kommentarer kontakt Norsk Journalistlag:    

Dag Idar Tryggestad, leder, mobil: 970 70 937

Eva Stabell, internasjonal rådgiver, mobil: 906 02 022