Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ har vedtatt nytt program

Landsmøtet har vedtatt nytt program for Norsk Journalistlag. Dermed er organisasjonens politikk for de neste to årene staket ut.

Her er en oversikt over endringene som er vedtatt:

Punkt 5 – under overskriften «Journalistens integritet»

NJ er imot at reklame etterligner eller utnytter redaksjonelt innhold, og vil ha klare skiller mellom journalistikk og reklame. Det skal være åpenbart for publikum hva som er kommersielt innhold. Skillet skal være tydelig også ved lenking eller andre koblinger.

Nytt punkt 6 – under overskriften «Journalistens integritet»

NJ vil kjempe mot falske nyheter og undergraving av redaktørstyrte, journalistiske medier, og vil arbeide for å fremme den faktabaserte journalistikken.

Punkt 8 – under overskriften «Norsk Presseforbund og PFU»

NJ skal verne om pressens selvdømmeordning, Pressens Faglige Utvalg. PFU er et viktig verktøy for å sikre en fri og uavhengig presse. Mediebedriftene skal informere om de presseetiske reglene som gjelder og om publikums klageadgang. NJ mener den enkelte redaksjon bør utforme egne etiske regler som supplement til Vær Varsom-plakaten.

Punkt 10 – under overskriften «Ytringsfrihet»

NJ vil arbeide for en samlet medieansvarslov, der reglene gjøres mest mulig plattformnøytrale uavhengig av distribusjonsteknologi, slik at journalister kan jobbe under de samme journalistiske rammevilkårene.

Punkt 11 – under overskriften «Kildevern»:

NJ vil arbeide for et sterkere og tydeligere kildevern. Det må innføres en yrkesmessig taushetsplikt om anonyme kilders identitet. Taushetsplikten må suppleres med et forbud mot å etterforske hvem som er journalisters anonyme kilder.

Punkt 16 – under overskriften «Eierskap og redaktøransvar»

NJ vil hindre sterk eierkonsentrasjon som kan svekke informasjonsbredden og ytringsfriheten både nasjonalt og regionalt. NJ legger vekt på hvordan eierskap utøves, og ønsker langsiktige eiere som respekterer norske publisistiske tradisjoner og fokuserer på redaksjonell satsing og kvalitet.

Punkt 17 – under overskriften «Eierskap og redaktøransvar»

Eiere av norske medier må respektere Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten. For å garantere skillet mellom eierrett og redaksjonell styringsrett og for å styrke journalistikkens uavhengighet og kvalitet, må journalistene ha innflytelse på beslutningsprosessene i redaksjonen. Den ansvarlige redaktør skal i nært samarbeid med  journalistene ha styring over den linje som skal følges i det daglige.

Punkt 18 – under overskriften «Eierskap og redaktøransvar»

NJ vil arbeide for en medieeierskapslov der alle redaksjonelle medier er inkludert, og for en lov som begrenser vertikal eierkonsentrasjon.

Punkt 19 – under overskriften «Eierskap og redaktøransvar»

I det journalistiske arbeidet skal Vær Varsom-plakaten følges. NJ vil arbeide for at dette fremkommer uttrykkelig i den enkelte redaksjons formålsparagraf og grunnsyn. En medarbeider kan ikke pålegges å utføre arbeid mot sin egen overbevisning eller integritet.  I slike situasjoner skal journalister fritt kunne argumentere overfor redaktøren og det redaksjonelle miljøet.

Punkt 21 – under overskriften «Eierskap og redaktøransvar»

Brukergenerert innhold, typisk nettdebatter, skal ikke fortrenge redaksjonelt innhold. I tilfeller hvor det nyttes, må det holdes klart adskilt fra innhold produsert av journalister.

Punkt 23 – under overskriften «Eierskap og redaktøransvar»

Redaktøransvaret er en forutsetning for medienes troverdighet. NJ vil arbeide for et sterkt eneansvar for redaktøren av redaksjonelt stoff, uten at dette skal endre forholdet mellom redaktør og journalist eller svekke den journalistiske integritet. Det må være logisk samsvar mellom reglene som gir redaktørene redaksjonell frihet og reglene som gir redaktørene ansvar. Av hensyn til medienes særlige funksjon for den offentlige debatt, vil NJ arbeide for at redaktøren skal ha en rettslig aktsomhetsplikt for brukergenerert innhold, slik at ytringer med klart rettstridige innhold blir fjernet eller sperret.

Punkt 46 – under overskriften «Frilans»

Frilansere skal ikke brukes som underbetalt arbeidskraft i redaksjoner. NJ vil arbeide for å forbedre frilansjournalistenes inntektsgrunnlag blant annet ved å fremme frilansavtaler med arbeidsgivere på områder som gjelder honorar, opphavsrett og andre arbeidsvilkår. Klubber og lokallag skal arbeide for at NJ-organiserte frilansmedarbeidere betales i tråd med etablerte veiledende satser eller NJ Timepris.

Punkt 48 – under overskriften «Frilans»

NJ vil motvirke dumping i frilansmarkedet. Alle journalister som påtar seg frilansoppdrag, også de som ellers er arbeidstakere, bør følge NJ Timepris eller veiledende satser i fastsettelsen av honoraret.

Nytt punkt 55 – under overskriften «Likestilling og mangfold»

NJ jobber for en trygg mediebransje for alle, og aksepterer ikke at journalister utsettes for seksuell trakassering, mobbing eller overgrep.

Tittel : KLIMA OG MILJØ

NJ erkjenner klimautfordringene, og skal aktivt tenke grønt i sitt arbeid.