Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ skuffet over fortsatt mva

NJ er skuffet over at Regjeringen ikke følger bransjens entydige råd om å fjerne merverdiavgiften for alle typer tidsskrifter og magasiner som utgis innenfor rammene av lov om redaksjonell fridom, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

Tirsdag ble Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett lagt fram.

– Når Regjeringen nå foreslår en halvveis løsning, der fritaket ikke skal gjelde det de kaller «dynamiske elektroniske publikasjoner», har den ikke tatt inn over seg at stadig mer innhold publiseres fortløpende elektronisk, slik at publikum nås raskere, bedre og mer kostnadseffektivt, sier hun.

Frantzen påpeker at tidsskrifter, magasiner og fagpresse er viktige nyhetsmedier, noe NJ redegjorde for i høringsuttalelsen de leverte til Skattedirektoratets forslag om revidering av merverdiavgiftsloven i februar i år.

– Når Regjeringen nå knytter fritaket opp til et fritak for bøker, virker det som om den ikke har tatt dette inn over seg, sier NJ-lederen.

Frantzen peker videre på at mulighetene som følger med elektronisk publisering har ført til framvekst av nye nisjemedier som bidrar til mangfold innenfor sine fagfelt.

– Opprettholdelse av kravet om statiske utgaver innebærer konkurransevridning mellom elektroniske publikasjoner som ikke oppdateres fortløpende, og elektroniske utgaver som oppdateres fortløpende, og kan i verste fall føre til lite framtidsrettede tilpasninger. Dette ønsker Regjeringen å komme bort fra gjennom forslagene som ligger i Mediefinansieringsmeldingen, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.