NJ: Uakseptabel maktbruk mot Al Jazeera

Israelske soldater har stormet TV-kanalen Al Jazeeras kontor i Ramallah på Vestbredden. Israel har beordret at kontoret stenges i 45 dager, melder kanalen selv. Norsk Journalistlag tar sterk avstand fra Israels storming og stenging av Al Jazeeras kontor.

-Dette er uakseptabel maktbruk overfor et redaktørstyrt medium. Beslagleggelse av dokumenter og utstyr på Al Jazeeras kontor i Ramallah er dypt bekymringsfullt, og et angrep på pressefriheten , sier leder Dag Idar Tryggestad.

Israel har siden krigen startet med Hamas’ brutale angrep 7. oktober i fjor gått hardt til verks mot journalister i området, både dem som har dekket krigen i Gaza og Israels stadig hardere grep overfor palestinerne på Vestbredden.

– Stengingen vil gjøre vil gjøre det enda vanskeligere å få ut informasjon som synliggjør flere sider ved det som foregår. Dette er ikke et demokratisk land verdig, sier Tryggestad.

I mai stengte israelske myndigheter Al Jazeeras sendinger i Israel, etter å ha vedtatt en lov i våres som gjør dette mulig.

Al Jazeera er ett av få medier som fortsatt har egne journalister og fotografer inne på Gazastripen, og som får dokumentert det som skjer i krigen mellom Israel og Hamas. Nyhetskanalen dekker også de brutale hendelsene på Vestbredden, og har møtt på stadig større vanskeligheter.

Sikkerhetssituasjonen for journalister i Gaza mangler sidestykke. Siden starten av krigen snart for ett år tilbake er minst 116 journalister og mediearbeidere drept i krigen mellom Israel og Hamas, ifølge tall fra organisasjonen Committee to Protect Journalists (tall oppdatert 20. september). FN rapporterer om enda høyere tall. I tillegg kommer et stort antall sårede, arrestasjoner og en rekke angrep mot journalistenes familier.

Tirsdag 10. september møtte Al Jazeera-journalist Tamer Almisshal sekretariatet i Norsk Journalistlag (NJ) i Oslo.
—171 journalister har blitt drept, flere enn 200 har blitt skadet og over 50 er blitt arrestert, sa Almisshal på møtet i Norsk Journalistlag.

For under en måned siden sendte Norsk Journalistlag, EFJ, Committee to Protect Journalists og 57 andre medie- og journalistorganisasjoner har brev til EU med krav om å avslutte samarbeidet med Israel etter rekordhøye drap på journalister og systematiske angrep på pressefriheten.

 

Se sak på nrk.no:

https://www.nrk.no/urix/al-jazeera_-israel-har-stormet-kanalens-kontor-pa-vestbredden-1.17053505