Artikkelen er mer enn ett år gammel

Ophaug og Kagge – journalistene i PFU

- Alle vinner på godt journalistisk håndverk, mener journalist Ellen Ophaug i Fredriksstad Blad. Hun er ny nestleder i Pressens Faglige Utvalg.

Anne Weider Aasen (TV 2) blir ny leder for PFU.

Øvrige faste representanter i utvalget blir Stein Bjøntegård (NRK, for redaktørene) og Gunnar Kagge (Aftenposten, for journalistene). Disse representerer i tillegg allmennheten i utvalget: Nina Fjeldheim, rektor ved Humanistskolen, Øyvind Kvalnes, førsteamanuensis i etikk ved BI og Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Utnevnelsen av Pressens Faglige Utvalg ble gjort av Norsk Presseforbunds styre fredag 19. juni 2020.

Ellen Ophaug
Fredriksstad Blad

Hvorfor vil du sitter i PFU?

Jeg har opplevd vara-tiden som veldig utfordrende og lærerik. Det er utrolig interessant å ta seg tid til å stoppe opp, reflektere og – ikke minst – få nye perspektiver gjennom gode diskusjoner.

Hva vil du være mest opptatt av i PFU-vervet?

At alle skal bli behandlet ordentlig, seriøst og med respekt. Og så håper jeg vi greier å lande uttalelser som er nyttige i videre arbeid i bransjen, selv om hver sak har sine særegenheter.

Hva er PFUs viktigste rolle, mener du? 

Å bidra til å styrke kvaliteten i journalistikken ytterligere. Alle vinner på godt journalistisk håndverk: De som utsettes for medienes søkelys, publikum, og mediene selv i en tid hvor mange utfordrer bransjens troverdighet.

Hva er PFUs største utfordringer i dag?

Saksbehandlingstiden har vært lang og et åpenbart tema i en periode. Jeg håper den ekstra stillingen sekretariatet har fått hjelper, og at også partene etterstreber å overholde fristene i prosessen.

Så er det bra med med økt åpenhet rundt PFUs virke. Samtidig håper jeg på debatt og økt bevisstgjøring, men at et generelt debattklima ikke undergraver den posisjonen utvalgets uttalelser er ment å ha.

Gunnar Kagge
Journalist i Aftenposten

Hvorfor vil du sitter i PFU?

Gjennom to perioder som vara har jeg lært utrolig mye. Vervet er veldig spennende, og jeg er svært glad for å få fast plass i utvalget.

Hva vil du være mest opptatt av i PFU-vervet?

Jeg er opptatt av at PFUs uttalelser skal være nyttige for også andre redaksjoner enn de som er innklaget. Det får vi til med en god diskusjon og klare konklusjoner.

Hva er PFUs viktigste rolle, mener du?

Mediene er under kraftig press. Vi må unngå den typen mistillit vi ser i mange land, og jeg tror det er grobunn for det samme her. Derfor er kvalitet i journalistikken avgjørende. Selvdømmeordningen er alternativet til lovgivning, og et mye bedre alternativ.

Hva er PFUs største utfordringer i dag?

Først og fremst må respekten for utvalget, og frykten for å bli felt bevares. Jeg håper at utvalget og sekretariatet klarer å få ned behandlingstiden. Det er ikke bra at mange medieofre må vente så lenge.

Vararepresentanter for journalistene er:

Nina Hernæs
Journalist i Sykepleien. Har sittet som vara i PFU siden 2018.

Kim Nygård
Fotograf i Adresseavisen og leder av Trondheim dokumentarfestival (i 10 år og fremdeles). Han har sittet i styret for Pressefotografenes klubb i flere år, vunnet en rekke priser i Årets bilde og bidratt som fotograf og bilderedaktør i flere bøker.

Ådne Lunde
Journalist i Bergens Tidende. Han har en bred journalistisk bakgrunn som frilanser, jobbet i ulike lokalaviser og de siste 26 årene har han vært ansatt i Bergens Tidende. Her har han jobbet for de fleste avdelinger, og vært redigerer og utgavesjef (kveldsredaktør) i åtte år. For tiden jobber Lunde som klimajournalist.

Vararepresentanter for redaktørene er Frode Hansen (Dagbladet), Lars Helle (Stavanger Aftenblad) og Tove Lie (Khrono).