Palestinske flyktninger på kurs for å takle traumer

Tidligere denne uka inviterte våre egyptiske kursledere Cherine og Noha en gruppe kvinnelige journalister som har flyktet fra Gaza, til workshop i Kairo.

– De er så desperate, forteller kursleder Cherine.

– De drømmer om en dag å vende tilbake til Gaza. Selv om hjemmene deres ikke lenger eksisterer. De er klare til å sove på gata. De sier at de savner lukten av havet.

Kurslederne fikk leie lokaler hos Egypts Røde Halvmåne. Seksten palestinske journalister deltok på workshopen. Både den, og kurslederne, er del av NJs internasjonale prosjekter, støttet av norsk UD.

Cherine og Noha samler traumatiserte palestinske journalister fra Gaza til kurs. De to holder både tøffe sikkerhetskurs for journalister i Midtøsten og sikkerhets- og likestillingskurs for kvinnelige journalister. I sommer hadde de workshop for eksil-journalister fra Sudan – alt som et ledd i NJs internasjonale prosjekter.

– Det ble to dager med sterke følelser, tårer og gjensidig støtte deltakerne imellom, forteller Noha.

Målet med kurset var å hjelpe deltakerne til å bearbeide traumene sine, og gjennom ulike aktiviteter få utløp for følelsene sine.

Overlevde, men mistet armen

– To av journalistene var såret i krigen. Den ene mistet nesten beinet, den andre ble vansiret i ansiktet etter at hjemmet hennes raste sammen. Hun var nær ved å miste sin lille datter, men datteren overlevde – selv om hun mistet den ene armen.

Måneder etter at journalistene kom seg ut av konfliktsonen, hjemsøker traumene dem fortsatt. Situasjonen for kvinnene er spesielt vanskelig, fordi de ofte bærer det fulle ansvaret for familiene sine. Etter at de ble drevet på flukt i Gazastripen, var mange av kvinnene ansvarlige for at barna deres skulle overleve skyting, bomber og raketter.

Selv om hun nå er i Egypt, gjemmer hun seg fortsatt under bordet hver gang hun hører lyden av fly. Det fortalte en av kvinnene på workshopen. Hun har, i likhet med kollegene, opplevd intens frykt og bærer på vanskelige traumer.

Nettverk for fellesskap

Nettverket gjør det mulig å gi hverandre støtte og trøst.

Den første workshop-dagen inneholdt blant annet ulike aktiviteter og metoder for å lindre stress og psykisk press – og palestinske folkesanger. Den andre dagen fokuserte våre to kursledere på førstehjelp og kursing i digital sikkerhet for journalistene.

Nå har de palestinske journalistene på workshopen fått et nettverk der de kan utveksle støtte og ha et fellesskap utenfor Gaza – for å hjelpe dem videre.

– Vi har blitt enige om å ta dem med til Alexandria, forteller Cherine.

– De savner Middelhavet.