– Pressefriheten i Israel bygges ned

– Myndighetene i Israel angriper pressefriheten systematisk. Mange journalister og redaktører i landet er redde nå, sier den israelske fotojournalisten Anat Saragusti. Hun frykter et enda strammere regime mot de israelske mediene, særlig de arabiskspråklige.

Saragusti jobber med pressefrihetsspørsmål i det israelske journalistforbundet (UJI). Forbundet er det største i landet og organiserer rundt halvparten av Israels 3500 frilansere og fast ansatte journalister. Flere av medlemmene er arabisktalende.

Hun er en av få åpne kritikere av måten israelske medium dekker Gaza-krigen på.

Anat Saragusti er sterkt bekymret for pressefriheten i Israel. Situasjonen er blitt verre siden Hamas-angrepet 7. oktober i fjor og krigen som fulgte.

 

Vold mot journalister

– Mange journalister og redaktører er redde nå. De frykter et enda strammere regime mot mediene, særlig de arabiskspråklige. Politiet har blitt mye mer voldelig mot journalister som dekker demonstrasjoner mot myndighetene i Israel. De arresterer journalister, holder på dem en stund og slipper dem ut igjen, forteller journalisten som jobbet i 25 år i Gaza.

Sier du imot blir du personlig trakassert både av tilhengere av myndighetene og av myndighetene selv. Alle medier som dekker den humanitære situasjonen i Gaza blir sett på som forrædere og Hamas-tilhengere. Det fiendtlige miljøet er veldig farlig og skremmende.

– Det er jo ingen fri tilgang til Gaza, og streng sensur av all journalistikk. Det israelske militæret bestemmer alt.

 

Svekker allmenkringkasteren

Kommunikasjonsminister Shlomo Karhi har gjort det klart at han ønsker å svekke den offentlig finansierte allmenkringkasteren IPBC (KAN). Et lovforslag nylig foreslår å gjøre allmenkringkasteren avhengig av årlig budsjettbehandling i Knesset. Det skal ikke har langsiktig finansiering. Arkivet til IPBC skal nasjonaliseres og gis gratis til de kommersielle tv-kanalene for videre bruk.

– Departementet ønsker å styrke Israels svar på Fox News; Channel 14, den eneste tv-stasjonen som er helt enig med dagens høyreorienterte regjering sier, Saragusti.

– Myndighetene har også tatt over den offisielle ratingen og brukerstatistikken.  Dermed styrer de tallene, og kan styre pengestrømmene gjennom annonseinntektene, sier hun.

 

Vil utvide Al Jazeera-loven

En annet eksempel på angrep på pressefriheten er Netanyahu-administrasjonens forslag om å utvide den såkalte Al Jazeera-loven til også å gir myndighetene mulighet til å stenge ned mediebedrifter som kan true rikets sikkerhet.

– Myndighetene selv definerer hva å «true rikets sikkerhet» innebærer, sier Saragusti. Hun frykter en bred definisjon.

Nasjonalforsamlingen Knesset vedtok tidligere i år Al Jazeera-loven, som resulterte i at nyhetskanalen Al Jazeera ble stengt i Israel. Loven innebærer at både innhold fra utenlandske TV-kanaler kan bli forbudt å kringkaste, men gjør det også mulig å stenge utenlandske mediers kontorer i landet. Israel har anklaget Al Jazeera for å samarbeide med Hamas i krigen på Gazastripen.

Den israelske journalisten var på besøk hos Norsk Journalistlag i forbindelse med at hun besøkte Hauststormen-konferansen i Bergen.

 

Les også:

– Frykter at Gazakrigen blir glemt – Norsk Journalistlag

Solidaritetssenter for journalister i Gaza

Medier som rakettmål i Gaza

Journalister må umiddelbart beskyttes i Gaza

Drapene på Gazas journalister må stanse

Møtte den israelske ambassadøren