Artikkelen er mer enn ett år gammel

Sånn fikk Nettavisen folkeskikk i kommentarfeltene

Kommentarfeltene ble verre og verre. Til slutt måtte Nettavisen stenge dem. Nye regler og tett oppfølging har invitert nye grupper inn til god debatt, forteller debattjournalist Kristin Matthews i Nettavisen.

– I 2019 måtte vi stenge kommentarfeltene i Nettavisen. Det dårlige debattklimaet, nettrolling og usakligheter ødela. Avisen fikk et dårlig rykte. Det var synd, vii vil ha det høyt under taket, sier Matthews.

Norsk Journalistlags landsstyre var på besøk hos Nettavisen og debattjournalisten forklarte om den store snuoperasjonen i nettdebatten.

– Tenk deg at du sitter ved Nettavisens kjøkkenbord og diskuterer. Det er vi som bestemmer hva som er god folkeskikk i vårt hus. Det er grunntanken bak Norsk debatt, som vi lanserte i 2021, forteller Kristin Matthews.

I Norsk debatt legger Nettavisen særlig vekt på bredden og mangfoldet av meninger. Erfaringene var så gode at kommentarfeltene ble gjenåpnet i 2022. Debatten i avisen skal skille seg fra debatten på sosiale medier. Dette skal være folkets røst, men med en ny og mer sivilisert vri.

– Vi starter med åpne kommentarfelt på alle saker, men vi vet jo hvilke temaer som trikker grums. Terskelen for å stenge er lav. Noen ganger må kommentarfeltet stenges etter kort tid.

 

Nye deltar i debatten

Et godt verktøy for å få til en god debatt har vært nye debattregler og tett moderering. (Se debattreglene nederst i saken.)

Moderering en stor oppgave for å ivareta både leserne, debattantene og de som blir omtalt. 12 moderatorer jobber på deltid for å bemanne åpningstiden 8-23, i samarbeid med debattredaksjonen for å skape et konstruktivt debattklima. Og resultatene er gode.

– Målet er at flere engasjerer seg i samfunnsdebatten når vi får folkeskikk og oppdragelse inn i kommentarfeltene. Vi ser en endring fra tidligere og vi håper flere unge folk som ellers ikke ville ytret seg kommer til. Vi ser, og har fått gode tilbakemeldinger på, at debattklimaet ikke er like giftig som tidligere, sier debattjournalist Kristin Matthews.

 

 Nettavisens debattregler

  1. Bruk fullt navn når du skriver. Kommentaren din må være interessant for andre, og du må holde deg til saken.
  2. Vis respekt for den du diskuterer med — også når du er dundrende uenig. Skriv bare det du like gjerne kunne sagt muntlig om dere satt overfor hverandre.
  3. Diskutér sak, ikke person. I stedet for å karakterisere en meningsmotstander, forklar heller hvorfor du er uenig.
  4. Vær høflig, unngå banning eller skjellsord.
  5. Vær gjerne kritisk, men begrunn kritikken. Først da blir kommentaren interessant for andre.
  6. Trakassering, hatske utfall og trusler vil føre til utestenging.
  7. Kommenter med bokstaver og ord, ikke symboler/emojis/GIFs.
  8. Ikke skrik med STORE BOKSTAVER.
  9. Ikke skrik med tegn (f. eks
  10. Bruk seriøse kilder. Vi sletter kommentarer som gjengir eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier, voldsforherligende nettsteder eller benekter veldokumenterte vitenskapelige fakta.