Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Seniorjournalister føler seg nedprioritert

Mange journalister over 50 mener at de ikke får brukt kompetansen sin godt nok i redaksjonene. Men seniorjournalistene trives litt bedre på jobben enn yngre kolleger.

Det er blant funnene i Norsk Journalistlags store, og helt ferske arbeidsmiljøundersøkelse blant landets journalister.

– Redaksjonelle medarbeidere over 50 år opplever i vesentlig mindre grad god støtte fra ledelse og kolleger, enn yngre kolleger. Flere av seniorjournalistene føler også at de har lavere prioritet når arbeidsgiver skal tilby kompetansebygging, sier NJ-rådgiver Trond Idås, som er prosjektleder for undersøkelsen.

Idås la fram de første resultatene fra NJs arbeidslivsundersøkelse på debattmøtet med tittelen «Er alder en blindsone i mediene?» på Pressens hus. Møtet var et samarbeid mellom Senter for seniorpolitikk, Kristiania, Norsk redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Pressens hus, og Norsk Journalistlag.

VG-redaktør Gard Steiro mente NJ-undersøkelsen var mer positiv enn forventet.

– Jeg fryktet at tallene var dårligere. Mediebransjen vært dårlige på kompetanseheving, og der ligger det et potensiale for både unge og eldre journalister, sa Steiro.

Leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag mente det var positivt at seniorene selv svarte at de har en meningsfull jobb, de lykkes og de trives.

– Det er et godt utgangspunkt. Man at de opplever mindre kollegialt samhold, det må vi ta fatt i, konstaterte han.

Mediebedrifter har forsømt seg

– Mange mediebedrifter har forsømt seg når det gjelder de mest erfarne journalistene. I fjor ville Aller Media og Dagbladet gi tilbud om sluttpakke til alle ansatte som fyller eller har fylt 60 år i løpet av året. Konsernsjefen kaller det god seniorpolitikk. Det er så fjernt fra virkeligheten som det kan få blitt, sa Tryggestad.

Mange redaksjonelle medarbeidere som passerer 50 føler et press om at deres tid snart er ute. Gavepensjon, sluttpakke og utfasing ryke stadig nærmere, og har vært vanlig i mange mediebedrifter. Redaksjonene og journalistikken går glipp av masse kompetanse og saker ved å hive ut seniorene.

– En jobb å leve av i alle livets faser

I forslaget til Norsk Journalistlags tiltaksplan for 2023-2025 er «Et arbeidsliv å leve av og med» et viktig tema.: Norsk Journalistlag vil jobbe for journalistenes rett og mulighet til å utvikle sin kompetanse, og for at yrket er til å leve med alle livets faser.

Møtet på Pressens hus ble ledet av direktør Kari Østerud fra Senter for seniorpolitikk. I panelet satt også førsteamanuensis Nanna Fredheim ved Kristiania, og Trude Greni, HR- og Organisasjonsdirektør i Mentor Medier. Forfatter og tidligere sportsjournalist i Aftenposten Mette Bugge, sprudlet til slutt om «Hva skal til for å blomstre i redaksjonen etter 50?».