Noen av dem er godt etablert i ledelsen av journalistforbundene sine. Andre har ikke noe fungerende forbund i det hele tatt, men må klare seg på egen hånd. Alle har sterke erfaringer som kvinnelige journalister i et svært mannsdominert mediemiljø i Afrika. Og de er entusiastisk opptatt av å spre kunnskap om kvinners rettigheter, sikkerhet og beskyttelse på oppdrag og i hjemmeredaksjonen. Og ikke minst: Økt solidaritet mellom sine kvinnelige kolleger – og mellom menn og kvinner – i mediehusene.
Fransktalende journalister
Denne gangen samlet vi kurslederne fra fransktalende land. De har de siste årene, også gjennom korona-pandemien, jevnlig holdt to dager lange workshops for kollegene sine i stadig nye byer i landene i Vest- og det sentrale Afrika.
Møtet holdt vi i vannkanten i FNs verdensarvsted Grand Bassam utenfor Abidjan i Elfenbenskysten. De 30 kurslederne har til nå delt sine kunnskaper om sikkerhet og om likestilling for kvinnelige journalister hjemlandene i opptil seks år. Da er det viktig å samle nettverket og få inspirasjon av hverandre – og ikke minst av programmet som professor Kristin Orgeret fra OsloMet hadde lagt opp for dem gjennom fire intensive dager sist uke.
Med disse møtene håper vi at de vil fortsette å samle kolleger til sine workshops så lenge som mulig – noe de jo har ofret mye tid og arbeid på de siste årene.
Førstehjelp og sikkerhet
Flere av kurslederne er eksperter som selv bidro underveis i kurset, blant annet i påfyll om livsviktig førstehjelp og om problemløsninger når seksuell og annen trakassering mot journalistkolleger går på psyken eller sikkerheten løs.
Alle deltakerne kastet seg ut i sterke debatter om angrep og forsvar mot fysisk eller nett-trakassering, redaktørenes ansvar, journalistforbundenes og kollegenes sikkerhetsarbeid eller mangel på det. Dessverre alt for mye av det basert på personlige erfaringer.
Dette er det tredje slike møtet i Afrika vi har holdt de siste årene. I fjor møttes de engelskspråklige, afrikanske kurslederne våre i Dar es Salaam.
Håp om ny avtale
Etter årets møte er målet at alle deltakerne – som jobber to og to i team sammen – skal holde en ny todagers workshop før utgangen av året.
Budsjettet for de enkelte workshopene dekkes fullt ut av NJs UD-midler for internasjonal journalistsikkerhet og likestilling. Ved nyttår går treårsavtalen vår med UD ut – men vi har en søknad om forlengelse ut 2024 inne hos UDs seksjon for menneskerettigheter. Den har vi håp om å få et positivt svar på med det første, for å unngå å få en bråstopp i det internasjonale arbeidet for dette viktige temaet.
I løpet av neste år vil prosjektene i denne UD-seksjonen overføres til Norad, og en ny prosess må startes der hvis NJs internasjonale prosjekter skal videreføres.