Behovet for solidaritet med våre kolleger i Palestina er større enn noen gang. Over 100 journalister er drept i Gaza siden oktober, mange flere er såret, og de aller fleste er tvunget på intern flukt.
Nesten alle redaksjonslokalene er bombet til ruiner eller raidet av soldater. Det meste av utstyret som skal til for å innhente nyheter, filme, lydlegge, redigere og publisere er ødelagt og må erstattes.
NJ har støttet det palestinske journalistforbundet PJS i mange år – med fagforeningsbygging, kursing i forhandlingsteknikk, krav til avtaler og likestilling, men også med økonomisk støtte til forbundssekretær, juridisk rådgivning – og ikke minst opplæring av sikkerhetsinstruktører og sikkerhets- og traumekurs.
Sikkerhetsutstyr og journalistisk verktøy
Med 150.000 kroner fra NJs solidaritetsfond og i tillegg midler fra våre UD-finansierte, internasjonale sikkerhetsprosjekter, bidrar vi nå sammen med Canadiske UNIFOR til PJS’ prosjekt for å få i gang nyhetsarbeidet på Gazastripen igjen. Målet er å få opprettet en rekke mobile redaksjoner – i telt – på Gazastripen etter hvert som det blir trygge, klarerte områder der.
Teltene skal være døgnåpne, ha døgnvakt, ha sikkerhetsutstyr og arbeidsredskaper for utlån til journalister, både i og utenfor Gaza. Og elektrisitet til laptoper og lading.
Det palestinske journalistforbundet står bak den mobile redaksjonen sammen med IFJ. Monir Zaarour, som er ansvarlig for de internasjonale sikkerhetsprosjektene våre i Midtøsten og Nord-Afrika, er i Ramallah for å gjøre avtaler og forberedelser, og kunngjøre planen for å gjenreise det redaksjonelle arbeidet i Gaza. Håpet er å få inn flere midler – til i hvert fall én slik mobil nød-redaksjon til.
– Bedre kontroll med eget stoff
– Journalistene i Gaza har gjennomgått lidelser ingen mediefolk har måttet oppleve før dem – og har fortsatt å rapportere nyheter på en måte få trodde var mulig, sier leder for NJs søsterorganisasjon i Palestina, Nasser Abu Baker.
– Senteret vil gi dem et lite pusterom og mulighet til å ta større kontroll over eget arbeid. Her kan de for eksempel lage pakker med tekst, lyd og bilder, i stedet for bare å måtte sende av gårde råstoff, sier Abu Baker.
«Redaksjonsteltene» vil også ha en viktig sosial funksjon for Gazastripens hardt prøvede journalister. De vil bli plassert på området til en lokal ungdomsorganisasjon, en eiendom som er markert som et «grønt område» av israelerne og amerikanerne, og skal derfor være (relativt) trygt.
Den samme organisasjonen er for tiden vertskap for en rekke internasjonale organisasjoner. Blant annet World Central Kitchen og britiske Middle East Children’s Alliance.
«Relief News» til Gazas befolkning
Målet er at denne første av de mobile redaksjonene skal være fullt operativt seinest i slutten av mai. I tillegg planlegges det – avhengig av finansiering – å etablere «Relief News», en medieorganisasjon spesialisert på å gi nøyaktig informasjon, midt i kaoset, til befolkningen i Gaza om nødhjelpsarbeidet: Matforsyninger, medisinske fasiliteter og all annen informasjon som kan redde liv.
Vår samarbeidspartner Monir Zaarour møter i denne uka den nyetablerte koordineringsgruppa for Palestinas mediesektor. Monir, som selv er palestiner, skal sammen med koordineringsgruppa utarbeide et «veikart for mediesektoren i Palestina». Det er helt avgjørende at gjenoppbyggingen av de palestinske mediene skjer under kontroll av ansvarlige redaktører og profesjonelle journalister – og dermed blir akseptert og ansett som så uavhengige som mulig.
Gruppa som skal koordinere dette viktige arbeidet, består av Det palestinske journalistforbundet, forbundene for mediebedrifter og for radiostasjoner i Palestina, og Birzeit-universitetets senter for medieutvikling. Denne uka presenterer de planene sine for ulike sponsorer, internasjonale NGOer og aktuelle regjeringer – blant annet Norges representasjonskontor på Vestbredden.
Les også:
Ber norske myndigheter engasjere seg
Møtte den israelske ambassadøren