I dag ble forslag til Statsbudsjett for 2025 presentert.
– Mediene er ikke blant vinnerne i et rekordstort forslag til statsbudsjett. Det var heller ikke ventet. Men vi hadde håpet at regjeringen skulle komme med forpliktelser om å gjeninnføre fullt momsfritak på lyd og bilde og en satsing på unge. Der leverer de ikke, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.
– I en tid hvor tilgang til et mangfold av redaktørstyrt innhold, og hvor medieøkonomien er under press, burde regjeringen være mer offensiv og ikke bare vise til de fireårige styringssignalene som skal revideres neste år. Vi savner tiltak for satsing mot unge, og tilgang til redaktørstyrt innhold for andre utsatte grupper, sier Tryggestad.
I budsjettet er det foreslått en økning på 1 million til Landslaget for lokalaviser (LLA) og 700 000 til Senter for undersøkende journalistikk (SUJO). Det er gledelig, mener Tryggestad.
– Det er viktige bidrag til spesielt mindre redaksjoner. Og det er viktig at regjeringen bekrefter og gir forutsigbarhet i overføringene både til NRK og TV 2.
Positivt med digitalisering av domstolene
I revidert nasjonalbudsjett for 2024 ble det bevilget en ekstra sum til lyd- og bildeopptak i domstolene. Bevilgningen videreføres i 2025. Det er NJ fornøyd med.
– Digitaliseringen av domstolene er også mediestøtte, fordi det gir redaksjonene mulighet til å følge flere saker i en hverdag preget av tidspress, sier Tryggestad.
Åpenhetsloven og rettighetshaverregisteret
Regjeringen viser at de vil satse på evalueringen av åpenhetsloven, noe NJ mener er positivt.
Samtidig stusser vi på konklusjonen som trekkes om registeret over reelle rettighetshavere.
– Vi stiller oss uforstående til at regjeringen konkluderer med at den mener å ha fulgt opp Stortingets anmodningsvedtak om et utvidet register over reelle rettighetshavere. Allerede før sommeren var instruksen fra Stortinget at “det bør være mulig med kryss-søk”, men dette er ikke fulgt opp for journalisters bruk av registeret.
Les vårt debattinnlegg om rettighetshaverregisteret i DN