Artikkelen er mer enn ett år gammel

Krever rask handling

Når samfunnet befinner seg i en unntakstilstand som den vi nå står i, er medienes samfunnsfunksjon og behovet for å verne en fri og åpen informasjonsformidling, særlig viktig.

Norsk Journalistlag mener at norske myndigheter nå må ta ansvar for den alvorlige økonomiske situasjonen mediene står overfor, og bistå med friske midler til bransjen.

Verdien av en slik krisestøtte vil ligge på et samfunnsnivå – det er medienes funksjon som samfunnsinstitusjon som nå må sikres. Får ikke mediebransjen en slik støtte så raskt som mulig, vil norske borgere lide under tapet av livsviktig informasjon.

Norsk Journalistlag viser til økonomiske beregninger utført av Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen og Landslaget for lokalaviser, som tydeliggjør det alvoret mediene nå står overfor, og stiller seg bak forslagene som er fremlagt:

  • Annonsekjøp på alle flater og refusjon for tapte annonseinntekter
  • Fullt midlertidig fritak for arbeidsgiveravgift
  • Støtte for å redusere distribusjonskostnader
  • Tidligere utbetaling av produksjonsstøtte
  • Sikkerheten til journalister på jobb

Norsk Journalistlag ønsker særlig å understreke viktigheten av å opprettholde papiraviser og frekvensen av disse. Slik vil vi sikre at de mest utsatte for coronaviruset, de eldre, sikres brei tilgang på viktig og riktig informasjon. I den sammenheng vil vi også fremheve betydningen av å opprettholde trykk og distribusjon.

Videre ønsker vi uttrykke vår bekymring for de kommersielle radiokanalene. Disse har ikke brukerinntekter og finansieres i hovedsak gjennom reklame. Også her er dette markedet kraftig redusert – ja, i noen tilfeller nesten helt borte. Verst er situasjonen for de minste lokalradioen.

Les hele brevet til kulturdepartementet