Det betyr at våre eksperter fra nord til sør i Afrika får holde nye workshops i sikkerhet og likestilling for kvinnelige journalister, at NJs kursledere i Midtøsten og Nord-Afrika kan fortsette med sine viktige sikkerhetskurs og at presseinstituttet på Sri Lanka kan fortsette å holde åpenhetskurs for journalistene – blant annet.
I og med at treårsavtalen ble forlenget med ett år og rundt 6 millioner kroner, går NJs internasjonale prosjekter nå inn i sitt tiende år. Etter hvert har svært mange journalister, de fleste i Afrika og Asia, nytt godt av NJs UD-finansierte prosjekter.
Tusenvis av journalister på kurs
Hovedprosjektet som ledes av NJ er dette: Fra nord til sør i Afrika har 65 kvinnelige journalister gjennomgått vår ukelange opplæring som kvalifiserer dem til å holde workshops. Temaet for deres to dager lange workshops er sikkerhet og likestilling for kvinnelige journalister, og flere tusen kvinner og menn har deltatt på disse årene.
Selvforsvar, samarbeid og konfliktløsning er hovedtemaer. Det kan høres utrolig ut, men mange steder i verden er det like risikofylt for kvinnene å være på jobb i redaksjonen som å være utegående reporter. Presset fra kolleger og overordnede kan være tungt.
Deltakerne på workshopene forteller om diskriminering og trakassering, neddoping på reportasjereise og redaktører som krever seksuelle tjenester. De kvinnelige journalistene er nederst på rangstigen, dårligst betalt, praktikanter gir opp yrket i møte med redaksjonsmiljøene. Senest i januar tok en ung, kvinnelig journalist i Egypt livet av seg, under press etter journalistikken hun hadde fått publisert.
Forbund som sliter
Desto viktigere er det at kurslederne reiser rundt i hjemlandet sitt og inviterer til workshops for – ofte for første gang – å ta opp disse temaene og lete etter løsninger.
I Øst-Afrika støtter vi fagforeningsbygging i flere av våre søsterforbund. Mange av dem jobber i motvind, har myndighetene mot seg, blir forbudt. Fagforeningsledere har måttet dra i eksil eller er truet med fengsel hvis de ikke tier.
Også i Europa og i Asia jobber NJ med journalistsikkerhet. I Sør-Asia støtter vi nettverket SAMSN for journalistsikkerhet gjennom IFJs Asia-kontor. Gjennom Den europeiske journalistføderasjonen EFJ får Belarus’ journalistforbund i eksil og journalister som er i fengsel eller under jorda i Belarus, viktig støtte. EFJ holder også sikkerhetskurs og støtter journalistsentre i Ukraina. Og de har også ansvaret for kursene i sikkerhet og digital sikkerhet i Kaukasus: Georgia, Armenia og Aserbajdsjan.
I Nigeria har 18 delstater fått besøk av våre kursledere som inviterer kvinnelige journalister til tre dager med sikkerhet, likestilling og diskusjoner rundt hvordan kvinnene kan bli mer synlige på medienes førstesider. Her fra fjorårets kurs i Borno.
IJ og SKUP sammen med NJ
Den nye avtalen gjelder også SKUPs og IJs Frie medier-prosjekter, som NJ har ansvaret for å koordinere mot UD. Sammen inviterer de journalister fra det globale sør til det som kalles Nobel Masterclass hver desember. IJ kurser også journalister i Jordan og Tyrkia, og SKUP sender afrikanske journalister til workshops og gravekonferanser i regi av AIJC i Sør-Afrika og arabiske journalister til tilsvarende arrangementer i regi av ARIJ i Jordan. Stipender deles også ut i forbindelse med SKUP-konferansen, GlobalFact og Data-SKUP – med andre ord til journalister mange av NJs medlemmer vil treffe på årets konferanser.
Til sammen er den nye avtalen verdt 10,5 millioner. Til høsten overføres ansvaret for prosjekter som gjelder menneskerettigheter og likestilling, fra UD til Norad. Da må NJ starte forhandlinger med en helt ny motpart. Vi er usikre på hvordan Norad vil se på prosjektene våre og hvordan mulighetene for å få støtte til internasjonal journalistsikkerhet blir i framtida.