– Ukrainske journalister jobber i livsfare og under svært vanskelige forhold. Samtidig er situasjonen kritisk også for de siste uavhengige journalistene i Russland, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.
Norsk Journalistlag har flere sikkerhetsprosjekter for Ukraina gående gjennom den europeiske journalistføderasjonen (EFJ).
Sikkerhetsutstyr og evakuering
Med russernes angrep og krigføring har behovet for støtte endret seg. De siste dagene har vi vært i kontakt med EFJs ledelse og godkjent omleggingen av prosjektmidlene våre til å brukes til alle typer sikkerhetsbistand for ukrainske journalister – inkludert vester, annet sikkerhetsutstyr og bistand til evakuering hvis nødvendig.
– Vi er avhengig av EFJs bistand og kontakter for å være sikker på at det vi skaffer, kommer fram til de som skal ha det, sier NJ-rådgiver Eva Stabell som har ansvar for Norsk Journalistlags internasjonale arbeid.
NJ har hatt sikkerhetsprosjekter i Ukraina gjennom mange år, med ulikt omfang fra periode til periode, og samarbeider med de to velfungerende ukrainske journalistforbundene. Vi har blant annet utdannet sikkerhetsinstruktører der som igjen har holdt lokale kurs blant sine kolleger.
Åpner solidaritetsfondet
Vi vil også åpne NJs solidaritetsfond for dette hvis det blir bruk for det. NJ-medlemmene betaler inn 1 prosent av medlemskontingenten hver måned til Solidaritetsfondet. Dette utgjør til sammen nærmere en halv million kroner i året. Dette fondet vil være aktuelt å bruke også til tiltak for å støtte frie russiske journalister.
– I møtet vi hadde med fredsprisvinner Dmitrij Muratov da han var i Oslo før jul, understreket vi at vi skal stille opp for både han og kollegene i Russland. Det vil vi nå gjøre, sier Tryggestad.
NJ-medlemmer ønsker å hjelpe
Flere NJ-medlemmer har tatt kontakt med oss om hvordan de best kan hjelpe. Den største utfordringen er å få hjelpen fram til våre kolleger. Det jobbes godt med dette gjennom EFJ.
Ønsker du å hjelpe, så kan du bruke
Vipps: #530685 eller bankkonto: 6022 05 01518
Pengene som kommer inn, vil uavkortet gå til tiltak for ukrainske og/eller russiske uavhengige journalister. På grunn av den uoversiktlige situasjonen er det ikke klart hvilke konkrete prosjekter som vi skal støtte. Dette vil bli bestemt av behovet framover. Norsk Journalistlag vil samarbeide med våre kjente samarbeidspartnere i dette arbeidet.
Ellers vil behovet for humanitær hjelp både til befolkningen i Ukraina og alle flykningene derfra være stort i lang tid framover. Generell humanitær hjelp er trolig best å gi gjennom etablerte norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner.