I september satte Norsk Journalistlag ned et vedtektsutvalg, som fikk i mandat å vurdere hvem som bør kunne være medlemmer av NJ, avgrensninger rundt medlemskap og om organisasjonen skal endre navn.
Les NJ inviterer til brei organisasjonsdebatt
Nå er forslagene fra utvalget sendt over til landsstyret for videre diskusjon. Det er landsstyret som avgjør om og i hvilken form forslagene skal legges frem for landsmøtet i mars 2021.
– Utvalget er enig i at organisasjonen bør få et nytt navn, og vi peker på noen prinsipper som må ligge til grunn for navnevalget. Utvalget mener at navnet Medieforbundet ivaretar disse, sier Sørgjerd.
Blant prinsippene utvalget skisserer, er at navnet må favne bredden i bransjen bedre, samtidig som det ikke må virke fremmedgjørende for dagens medlemmer. Det må også være selvforklarende og enkelt, altså effektivt fortelle hvem organisasjonen er.
Redaksjonelt innhold
Utvalget har arbeidet med utgangspunkt i vedtaket fra landsmøtet i 2019. Det sa at NJ skal “videreutvikle organisasjonen slik at den er bedre tilpasset alle som utfører redaksjonelt arbeid i norsk mediebransje og de som er på vei inn i yrket.”
– Organisasjonens medlemsmasse er mer allsidig og sammensatt enn før. Med årene er det blitt stadig flere som ikke er journalister i en tradisjonell og snever forstand. NJ har i dag medlemmer som ikke kjenner seg igjen i journalist-begrepet. Noen oppfatter ikke en gang seg selv som redaksjonelle medarbeidere, selv om de i våre øyne er det, sier Sørgjerd.
Et samlet utvalg anbefaler derfor en ny formulering i hovedregelen for medlemskap, § 3-B: “Alle som arbeider med redaksjonelt innhold og alle som bidrar til dette, kan bli medlem i NJ”.
– Utvalget ser at redaksjonelt innhold heller ikke er et fullgodt begrep. Det kan virke fremmed for en del. Men det er, etter hva utvalget kan se, det mest dekkende begrepet vi har, forklarer Sørgjerd.
Vedtektenes fellesbestemmelse, §3-A, er foreslått uendret og vil også i fremtiden fungerer avgrensende: “Medlemmer i NJ skal arbeide på grunnlag av retten til fri informasjon og hensynet til faglig integritet i samsvar med Vær Varsom-plakaten”.
Utvalget legger også frem forslag til andre endringer i § 3, som en konsekvens av at hovedregelen endres.
Alternativt forslag
Utvalget har arbeidet for å komme frem til omforente forslag.
Men i tillegg støtter et flertall i utvalget et videre alternativ til § 3-B, hovedregelen for medlemskap: “Alle som arbeider i en redaktørstyrt medievirksomhet, samt alle som lager eller bidrar til innhold i redaktørstyrte medier, kan bli medlem i NJ.”
– Utvalget har samarbeidet godt, og det har lagt frem omforente forslag forøvrig. Når det er uenighet i utvalget på dette punktet, så gjenspeiler det bare uenigheter som finnes i organisasjonen ellers, sier Sørgjerd.
Forslaget de har lagt frem åpner for at alle som arbeider i medievirksomheter, både i NRK og i privat sektor, kan være medlem. Det gjelder også hvis de for eksempel jobber med IT eller med content marketing. Forslaget gjør også rommet noe større for frilansere og andre medlemmer utenfor medievirksomhetene.
– Flertallet i utvalget ønsker en bredere åpning. Tanken er at alle som arbeider i et mediehus, skal gis mulighet til å være medlem samme sted hvis de ønsker det. Slik vi ser det, er dette fortsettelse av den veien NJ i flere år har gått, hvor man gradvis har utvidet fra å være en ren profesjonsorganisasjon til å også være en fagforening som favner bredt i bransjen, forklarer Sørgjerd.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Utvalgsmedlem Jens Kihl mener at det går et prinsipielt skille mellom dem som arbeider direkte på grunnlag av retten til fri informasjon og andre deler av en mediebedrift, og stiller seg derfor ikke bak det alternative forslaget.
– En annonse eller betalt omtale er noe du kan kjøpe. Det bør aldri kunne reises tvil om at journalistisk omtale ikke er til salgs. Om vi åpner for at disse gruppene skal være medlemmer hos oss, åpner vi samtidig for at de kan være våre tillitsvalgte, våre medlemmer av PFU og vår ledelse. Dette er gode kollegaer jeg er glad i og jobber godt sammen med, men jeg tror ikke vi hører sammen i samme fagforening, sier Kihl.
Veien mot endring
Forslagene fra vedtektsutvalget blir presentert for landsstyret 18. november, og deretter blir forslaget diskutert på landsstyremøtet 3. desember.
– Dersom det skal vedtas endringer, kan det først skje på landsmøtet i mars 2021, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.
– Men, det er jo nå vi starter diskusjonen om hvorvidt vi skal fremme et nytt konkret navn, eller om vi skal foreslå at organisasjonen starter et arbeid for å endre navn i neste landsmøteperiode. Det er også nå vi starter diskusjonen om vi skal endre på hvem som kan være medlem av NJ. Jeg oppfordrer derfor alle medlemmer og tillitsvalgte til å lese forslagene som kommer fra vedtektsutvalget. Har du innspill eller kommentarer kan du gjerne snakke direkte med landsstyrets medlemmer allerede nå, oppfordrer Frantzen.
Medlemmene i landsstyret finner du her
I begynnelsen av februar vedtar Landsstyret alle forslagene som skal fremmes på landsmøtet, og senest 16. februar sendes disse ut til delegatene. Før landsmøtet vil også lokallagene arrangere samlinger for klubbledere og delegater, hvor alle forslagene til landsmøtet blir gjennomgått og forklart.
Og det er altså landsmøtets 149 delegater som tar den endelige avgjørelsen, 16.-18. mars 2021.
Vedtektsutvalget består av:
- Christian Sørgjerd
- Hege Fagerheim
- Margrethe Solheim
- Jens Kihl
- Janne Prestvold
- Benedicte Wærstad
- Brian Olguin
- Christer Pedersen
- Stian Presthus