Hopp til innholdet

Norsk Journalistlags tiltaksplan

Tiltaksplanen for Norsk Journalistlag 2025–2027. Vedtatt på landsmøtet 20. mars 2025.

En fremtidsrettet organisasjon

Skal NJ nå sine strategiske mål er vi avhengige av å ha motiverte, kompetente og trygge tillitsvalgte. Særlig gjelder dette klubb- og forhandlingsledere. Å møtes fysisk er viktig, men vi må også ha et bredt digitalt tilbud for å avlaste våre medlemmer i en stadig travlere hverdag.

Organiseringen av NJ tar ikke i tilstrekkelig grad hensyn til bransjens utvikling og de nye medlemsgruppene. For å sikre at organisasjonen er rustet for fremtiden, skal vi gjennomgå struktur og rutiner, og vurdere nødvendige justeringer.

Det er viktig for NJ å opprettholde og øke medlemsmassen. I møte med ny teknologi og en stadig mer kompleks bransje er et aktivt arbeid for å verve nye medlemmer og grupper, samt å beholde de vi har, essensielt.

Alle som bidrar til det redaksjonelle produktet, skal kjenne en naturlig tilhørighet til Norsk Journalistlag. Derfor må NJ videreutvikle organisasjonen med et tilbud som retter seg mot hele mediebransjen.

NJ skal:

  • videreutvikle tillitsvalgtopplæringen med særlig vekt på rask skolering og kontinuerlig utvikling av klubbledere og forhandlere, samt videreutvikle en digital plattform for dette.
  • gjennomgå hvordan vi er organisert, inkludert delegatfordelingen til landsmøtet, og foreslå eller foreta nødvendige justeringer, slik at organisasjonen ivaretar demokratiet og er tilpasset medlemmenes behov.
  • fortsette det målrettede arbeidet med å rekruttere medlemmer bredt innenfor rammen av NJs vedtekter.
  • videreutvikle vårt tilbud og vår kommunikasjon, slik at nyere medlemsgrupper i produksjonsselskaper, mediehus og teknologimiljøer kjenner seg hjemme i vår fagforening.
  • styrke lokal medlemsrettet aktivitet, og bistå lokallag og klubber som tilbyr faglige og sosiale møteplasser.

Et arbeidsliv å leve av og med

Å styrke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår er kjernen i NJs arbeid. Mange av våre medlemmer tjener for lite, og lønnsnivået i mange mediebedrifter gjenspeiler ikke journalistikkens viktige samfunnsrolle, eller bedriftenes lønnsomhet. Lave lønninger og honorarer gjør bransjen vår mindre attraktiv, og utfordrer særlig frilansernes livsgrunnlag. NJ skal fortsette arbeidet for å belyse frilansernes økonomiske situasjon, jobbe for en bedre rammeavtale og at den respekteres av oppdragsgiverne.

Det er et strategisk mål for NJ å sikre høy organisasjonsgrad og gode tariffavtaler for våre medlemmer. Det er situasjonen i store deler av Medie-Norge. Men produksjonsbransjen og teknologimiljøer preges av både lav organisasjonsgrad, og manglende tariffsystemer. Å bedre denne situasjonen vil være et viktig mål i perioden.

Skal mediebransjen fortsatt være attraktiv må den tilby innholdsrike jobber hvor utvikling av kompetanse er prioritert. Det må etableres en kultur og et oppdatert avtaleverk som gir reell mulighet til å skille mellom jobb og fritid, i tillegg til at det må jobbes målrettet for å skape mangfoldige arbeidsplasser som speiler samfunnet vi er satt til å dekke.

Våre arbeidsplasser vil bli preget av store teknologiske endringer. Arbeidsmiljø, arbeidsforhold og rettigheter skal ikke ofres, men tvert imot sikres i dette tidsskillet.

NJ skal:

  • arbeide for å heve det generelle lønnsnivået i bransjen, og særlig for lavtlønte og frilanserne.
  • utvikle politikk og sikre vilkår som sørger for at yrket er til å leve av og med i alle livets faser, og jobbe for å tydeliggjøre skillet mellom jobb og fritid.
  • jobbe for riktig grunnbemanning tilpasset produksjonen.
  • styrke tariffdekningen i norsk mediebransje, og jobbe for å etablere en tariffavtale som ivaretar faste og midlertidig ansatte i produksjonsbransjen.
  • bidra til at vi blir en mer mangfoldig bransje.
  • øke innsatsen for at kompetansebestemmelsene etterleves både av tillitsvalgte og arbeidsgivere.
  • arbeide politisk for bedre sosiale rettigheter for frilansere, og søke samarbeid med andre aktører som har sammenfallende interesser.

 

Ansvarlig utvikling av morgendagens journalistikk

I møte med global endring, påvirkning og desinformasjon, algoritmestyrte nyhetsstrømmer og kunstig intelligens er journalistikk en avgjørende stabiliserende kraft. Mediepolitikk er demokratipolitikk, og NJ skal jobbe for at en større del av befolkningen velger å bruke redaktørstyrte medier.

Tillit og troverdighet er grunnfjellet, og bransjen må også lykkes med digital transformasjon og innovasjon. Teknologinøytrale rammebetingelser er en forutsetning. Det samme er at opphavsretten respekteres.

At journalistikk brukes til å trene globale og nasjonale språkmodeller er omfattet av opphavsretten. Med det følger en plass rundt bordet når fremtidens plattformer og forretningsmodeller etableres. Utviklingen må være etisk, ansvarlig og menneskevennlig. Et teknologisk paradigmeskifte kan ikke lykkes uten kompetente og engasjerte tillitsvalgte som involveres og bidrar med strategisk avgjørende innsikt. Da trengs tid og mulighet til kompetanseheving.

Teknologiske verktøy skal støtte og forbedre det redaksjonelle håndverket, men kan aldri erstatte det. Verdien av journalistisk kvalitet og menneskelig skreddersøm øker i møte med mengden KI-generert innhold i samfunnet.

NJ skal:

  • øke innsatsen mot krefter som vil svekke medienes økonomiske rammebetingelser.
  • sikre tilgang til journalistikk for unge og utsatte grupper.
  • jobbe for å modernisere, utvide og etablere opphavsrettsavtaler.
  • arbeide for å øke tillitsvalgtes kompetanse om digitalisering, opphavsrett og teknologi for å sikre medbestemmelse i utviklingen av egen arbeidsplass og fag.
  • bidra til politisk press for at plattform- og teknologiselskapene anerkjenner journalistikkens særlige samfunnsrolle, og styrker ytrings- og pressefriheten.
  • jobbe politisk for å styrke rammebetingelsene for TV-produksjonsbransjen, for eksempel gjennom offentlige støtteordninger.